ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ειρήνης 2022: Ποιοι είναι οι τρεις νικητές που μοιράστηκαν φέτος το κορυφαίο βραβείο

Νόμπελ Ειρήνης 2022: Ποιοι είναι οι τρεις νικητές που μοιράστηκαν φέτος το κορυφαίο βραβείο

Το Νόμπελ Ειρήνης 2022 απονεμήθηκε στον Λευκορώσο ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλές Μπιαλιάτσκι, στην ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και στην ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties.

Ο Λευκορώσος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλές Μπιαλιάτσκι, η ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και η ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties μοιράστηκαν το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

«Οι φετινοί βραβευθέντες εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους. Έχουν προωθήσει για πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκούν κριτική στην εξουσία και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να τεκμηριώσουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία»

Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα άτομο ή σε μία συλλογικότητα που έχουν εργαστεί προς όφελος της ανθρωπότητας. Η ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου στη νορβηγική πρωτεύουσα. Ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων ήταν μυστικός, αλλά είναι γνωστό ότι είχε 343 ονόματα, 251 άτομα και 92 οργανώσεις.

Οι περσινοί νικητές ήταν οι δημοσιογράφοι Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία και η Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες. Από τότε που έλαβαν το βραβείο, και οι δύο αγωνίζονται για την επιβίωση των ειδησεογραφικών τους οργανισμών, αψηφώντας τις προσπάθειες να τους φιμώσουν οι δικές τους κυβερνήσεις. Στους προηγούμενους νικητές του βραβείου Νόμπελ ανήκουν ο Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και η Μαλάλα Γιουσαφζάι που μοιράστηκε το βραβείο το 2014.

Ο Άλφρεντ Νόμπελ καθιέρωσε το βραβείο στη διαθήκη του πριν πεθάνει το 1896. Άφησε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του στην καθιέρωση «βραβείων σε όσους, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, θα είχαν προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα» στη φυσική, τη χημεία, την ιατρική,τη λογοτεχνία και την ειρήνη.

Ο Νόμπελ, ο εφευρέτης του δυναμίτη και των στρατιωτικών εκρηκτικών, καθιέρωσε περίφημα το βραβείο, ώστε να μπορέσει να αφήσει μια καλύτερη κληρονομιά μετά την κριτική ότι «βρήκε τρόπους να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους πιο γρήγορα από ποτέ.