ΚΟΣΜΟΣ

Mπάιντεν στο CNN: «Ο Πούτιν είναι ένας ορθολογιστής που έκανε λάθος υπολογισμούς στην Ουκρανία»

O Τζο Μπάιντεν
O Τζο Μπάιντεν
ΑΡ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξή του στο CNN ότι οι στόχοι του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν παράλογοι, αλλά δεν θεωρεί οτι θα χρησιμοποιούσε πυρηνικό όπλο

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας «λογικός παράγοντας» που εκτίμησε άσχημα τις προοπτικές του να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά δεν πιστεύει ότι θα καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου.

Σε δηλώσεις του που κυκλοφόρησαν πριν από μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Ρώσος ομόλογός του είχε υποτιμήσει την αγριότητα της ουκρανικής αντίστασης ενόψει της εισβολής.

«Νομίζω… σκέφτηκε ότι θα τον υποδέχονταν με ανοιχτές αγκάλες, ότι εδώ ήταν το σπίτι της Μητέρας Ρωσίας στο Κίεβο και ότι θα τον καλωσόριζαν, και νομίζω ότι απλώς έκανε τελείως λάθος υπολογισμό», είπε ο Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι είναι ένας λογικός ηθοποιός που έχει κάνει πολύ λάθος υπολογισμούς». Όταν ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο Τζέικ Τάπερ πόσο ρεαλιστικό πίστευε ότι θα ήταν για τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, ο Μπάιντεν απάντησε: «Λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα το κάνει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε καθώς η κυβέρνησή του αναζητά αυτό που περιέγραψε ως κινήσεις «εκτός τροχιάς» του Πούτιν για να αποκλιμακώσει την εισβολή του στην Ουκρανία προτού καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο κόσμος κινδυνεύει με «Αρμαγεδδώνα» σε μία σειρά από ασυνήθιστα ευθείες παρατηρήσεις σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν οι κρυφές απειλές του Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων καθώς η Ρωσία υπέστη μια σειρά πρόσφατων στρατιωτικών οπισθοδρομήσεων στο πεδίο των μαχών μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου. Ο Μπάιντεν είπε οτι θεωρεί τον Πούτιν λογικό συνολικά, αλλά αμφισβήτησε τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακοίνωση της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Αν ακούσετε την ομιλία που έκανε μετά, όταν ελήφθη αυτή η απόφαση, μίλησε για την όλη ιδέα οτι έπρεπε να είναι ο ηγέτης της Ρωσίας που θα ένωνε όλους τους Ρωσόφωνους. Θέλω να πω, απλώς νομίζω ότι είναι παράλογο», είπε ο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις του κυκλοφόρησαν αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τους ηγέτες της G7 περισσότερα συστήματα αεράμυνας και μια αποστολή παρακολούθησης στα σύνορα με τη Λευκορωσία, καθώς η Ρωσία συνέχιζε να επιτίθεται σε βασικές υποδομές στην Ουκρανία με ένα νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων

Σε απάντηση στην ομιλία του Ζελένσκι, οι ηγέτες της G7 εξέδωσαν δήλωση λέγοντας ότι «θα σταθούν σταθερά δίπλα στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί».

Σε ξεχωριστή ομιλία σε βίντεο το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι είπε: «Ο εχθρός εξαπέλυσε ένα δεύτερο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της χώρας μας. Μέχρι σήμερα το πρωί έπεσαν 28 πύραυλοι, εκ των οποίων οι 20 καταρρίφθηκαν. Περισσότερα από 15 drones, σχεδόν όλα είναι ιρανικά μαχητικά drones. Οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να επισπεύσουν την αποστολή αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων Nasams ικανών να εμπλακούν με ρωσικούς πυραύλους κρουζ. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε την Τρίτη ότι η Ουκρανία έλαβε μια παράδοση του γερμανικού συστήματος αεράμυνας Iris-T.