ΚΟΣΜΟΣ

Kαμίλα: Γιατί δεν θα φορέσει το στέμμα με το «καταραμένο» διαμάντι

H βασιλική σύζυγος Kαμίλλα και ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ
H βασιλική σύζυγος Kαμίλλα και ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ
ΑΡ

Η Καμίλα δεν θα φορέσει όπως όλα δείχνουν το ιστορικό στέμμα της βασιλομήτορος καθώς θα μπορούσε να ξυπνήσει «οδυνηρές αναμνήσεις», σύμφωνα με δημοσιεύματα. Περιέχει το αμφιλεγόμενο διαμάντι Kohinoor, το οποίο διεκδικούν πολλές χώρες

Στις 6 Μαϊου του 2023 θα πραγματοποιηθεί η στέψη του Βασιλιά Καρόλου του τρίτου και της συζύγου του Καμίλα, ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ. Η θρησκευτική τελευτή θα λάβει χώρα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ και θα την τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπέρι, Τζάστιν Γουέλμπι.

Σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα καθιερωμένα σχέδια, η Καμίλα επρόκειτο να στεφθεί με ένα ιστορικό στέμμα κειμήλιο που περιείχε το αμφιλεγόμενο διαμάντι Kohinoor. Ωστόσο, τα πλάνα αυτά μπορούν τώρα να ακυρωθούν λόγω διαμάχης σχετικά με την ιδιοκτησία του διαμαντιού, ανέφερε μεταξύ άλλων η Telegraph. Το Kohinoor - ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αμφιλεγόμενα διαμάντια στον κόσμο - τοποθετήθηκε στο στέμμα της βασιλομήτορος τη δεκαετία του 1930 και αναμενόταν να περάσει στην Καμίλα.

«Το αρχικό σχέδιο ήταν να στεφθεί με το στέμμα της αείμνηστης βασιλομήτορος όταν ο σύζυγός της ανέβηκε στο θρόνο. Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει και ο Βασιλιάς είναι πολύ ευαίσθητος σε αυτά τα θέματα, όπως και οι σύμβουλοί του. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευαισθησίες και σημαντική νευρικότητα γύρω τους, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ινδία», ανέφερε μια έκθεση της Daily Mail.

Το Kohinoor - ένας πολύτιμος λίθος 105 καρατίων - τοποθετήθηκε στο φέρετρο της βασιλομήτορος κατά τη διάρκεια της κηδείας της το 2002 και έκτοτε εκτίθεται δημόσια στον Πύργο του Λονδίνου. Το διαμάντι, το οποίο κάποτε τοποθετήθηκε στον θρόνο του βασιλιά των Μογγόλων Σαχ Τζαχάν τον 17ο αιώνα, αφαιρέθηκε από την Ινδία μετά τις εισβολές του αυτοκράτορα των Περσών, Μοχάμεντ Ναντίρ Σαχ.

Πέρασε από τα χέρια πολλών ηγεμόνων προτού παραχωρηθεί στη βασίλισσα Βικτώρια το 1849 μετά τη βρετανική προσάρτηση του Παντζάμπ. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος, σύζυγός της, ζήτησε να κοπεί και τοποθετήθηκε στα στέμματα της Βασίλισσας Αλεξάνδρας και της Βασίλισσας Μαρίας πριν τοποθετηθεί στο στέμμα της Βασιλομήτωρ Ελισάβετ το 1937.

Το Kohinoor, που σημαίνει «Βουνό του Φωτός», συγκαταλέγεται στα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος από τότε, αλλά οι κυβερνήσεις στο Ιράν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία έχουν όλες διεκδικήσουν το διαμάντι. Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η προοπτική να παραμείνει το πετράδι στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε πολλούς χρήστες του Twitter στην Ινδία να απαιτούν την επιστροφή του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η επιστροφή του διαμαντιού. Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, η κυβέρνηση ζήτησε πίσω το διαμάντι. Η Ινδία έκανε άλλη μια κρούση τη χρονιά της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Ο βασιλιάς Κάρολος πρέπει να αναγνωρίσει τη «μαύρη ιστορία» του διαμαντιού Kohinoor, λένε πλέον ολοένα και περισσότεροι.