ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας κάνει στροφή 180 μοιρών

Ο Τζέρεμι Χαντ
Ο Τζέρεμι Χαντ
Α.Ρ

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ εγκατέλειψε σχεδόν όλα τα σχέδια που είχε ανακοινώσει στον μίνι προϋπολογισμό , η κυβέρνηση της Λιζ Τρας πριν από τρεις εβδομάδες

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε την ανατροπή «σχεδόν όλων των οικονομικών μέτρων» που είχαν ανακοινωθεί πριν από τρεις εβδομάδες από τον προκάτοχό του Κουάζι Κουάρτενγκ και είχαν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις βρετανικές αγορές. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι το πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας όλων των νοικοκυριών θα ισχύσει μέχρι τον Απρίλιο και όχι για δύο χρόνια.

Θα ακολουθήσουν και «άλλες δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με τις κυβερνητικές δαπάνες, όπως οι φόροι, δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ. Ο βασικός συντελεστής φόρου εισοδήματος θα παραμείνει επ' αόριστον στις 20 πέννες αντί να μειωθεί σε 19, ενώ το ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας είναι πλέον εγγυημένο μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Ο Χαντ λέει ότι οι ανακοινώσεις του σχεδιάστηκαν για να ηρεμήσουν την αναταραχή που προέκυψε μετά την ανακοίνωση του μίνι προϋπολογισμού, ενώ ο ίδιος θα μιλήσει στους βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 15.30 σημερα (17/10) το μεσημέρι/

Η Λιζ Τρας συναντά εν τω μεταξύ μέλη του υπουργικού συμβουλίου καθώς προσπαθεί να στηρίξει την πρωθυπουργία της, μετά από εκκλήσεις ορισμένων βουλευτών των Τόρις να φύγει. Οι πιέσεις για την απομάκρυνσή της αυξάνονται, ενώ ήδη κυκλοφορούν πιθανά ονόματα που θα μπορούσαν να την αντικαταστήσουν.