ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν συναντά τον πάπα Φραγκίσκο για τρίτη φορά στην Αγία Έδρα

Ο Μακρόν συναντά τον πάπα Φραγκίσκο για τρίτη φορά στην Αγία Έδρα
Πρόκειται για την τρίτη ακρόαση του Μακρόν από τον πάπα
AP Photo

Μετά το τετ-α-τετ με τον ποντίφικα, ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να έχει συνομιλία με τον δεύτερο στην ιεραρχία της Αγίας Έδρας, τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, καθώς και με τον «υπουργό» Εξωτερικών του πάπα, τον καρδιάλιο Πολ Γκάλαχερ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγινε σήμερα δεκτός στο Βατικανό από τον πάπα Φραγκίσκο για τρίτη φορά αφότου εξελέγη πρόεδρος, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συζήτηση για την ευθανασία που διεξάγεται στη Γαλλία.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, την Μπριζίτ Μακρόν, έφθασε στο αποστολικό μέγαρο δίπλα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου της Ρώμης για μια ιδιωτική ακρόαση.

Μετά το τετ-α-τετ με τον ποντίφικα, ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να έχει συνομιλία με τον δεύτερο στην ιεραρχία της Αγίας Έδρας, τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, καθώς και με τον «υπουργό» Εξωτερικών του πάπα, τον καρδιάλιο Πολ Γκάλαχερ.

Πρόκειται για την τρίτη ακρόαση του Μακρόν από τον πάπα: η πρώτη έγινε τον Ιούνιο 2018, ενώ η δεύτερη πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, το Νοέμβριο 2021.

Ο πρόεδρος Μακρόν βρίσκεται από χθες, Κυριακή, στη Ρώμη, όπου εκφώνησε ομιλία κατά την έναρξη μιας διαθρησκευτικής συνόδου κορυφής για την ειρήνη, η οποία έχει οργανωθεί από την ιταλική καθολική οργάνωση του Αγίου Αιγιδίου.

Ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο της ειρήνης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πάντως ότι ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο όταν «το αποφασίσουν» οι Ουκρανοί και σύμφωνα με τους «όρους» του Κιέβου.

Σύμφωνα με το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, κατά τη συνομιλία του προέδρου Μακρόν με τον πάπα θα γίνει επίσης αναφορά σε κοινωνικά ζητήματα της Γαλλίας, όπως η υποδοχή προσφύγων και ίσως η ευθανασία.

Ο πάπας τάχθηκε την Παρασκευή κατά της ευθανασίας σε ομιλία του ενώπιον γάλλων βουλευτών, τη στιγμή που το Παρίσι ετοιμάζεται να αρχίσει μια δημόσια συζήτηση γι' αυτό το ευαίσθητο ζήτημα ώστε να καταλήξει ενδεχομένως σε αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνάντησε χθες, Κυριακή, το βράδυ τη νέα Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και έγινε έτσι ο πρώτος ξένος ηγέτης που είχε απ' ευθείας συνομιλία με την επικεφαλής του μεταφασιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, το οποίο νίκησε στις εκλογές που διεξήχθησαν το Σεπτέμβριο στη χώρα.

Σήμερα πρόκειται να συναντήσει τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα με τον οποίο θα γευματίσει.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μελόνι - Μακρόν: «Διάλογος και φιλοδοξία»

Μακρόν: Δεν είναι καλό για την Ευρώπη που η Γερμανία «απομονώνεται»