ΚΟΣΜΟΣ

Twitter: Ο Μασκ υπερασπίζεται το «ψαλίδι» στο εργατικό δυναμικό

O Έλον Μασκ μεταμορφώνει το Twitter
O Έλον Μασκ μεταμορφώνει το Twitter
ΑΡ

Ο Έλον Μασκ υπερασπίστηκε την απόφασή του να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις στο Twitter, λέγοντας ότι η δραματική απώλεια εσόδων του κολοσσού δεν του άφηνε άλλη επιλογή

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, υπερασπίστηκε την απόλυση περίπου του μισού εργατικού δυναμικού της εταιρείας, λέγοντας ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» καθώς το Twitter έχανε περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Ένα tweet από τον επικεφαλής ασφάλειας και ακεραιότητας του Twitter, Γιόελ Ροθ, αναφέρθηκε σε «περίπου 50% περικοπές σε όλη την εταιρεία». Ο Μασκ είπε ωστόσο ότι η δέσμευση του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον έλεγχο περιεχομένου παραμένει «εντελώς αμετάβλητη».

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, απέκτησε το Twitter με μια συμφωνία ύψους 44 δισ. δολαρίων. Στο δικό του tweet διευκρίνισε ότι όλοι όσοι θα χάσουν τη δουλειά τους θα λάβουν τρεις μήνες αποζημίωση απόλυσης, «η οποία είναι 50% μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπεται από το νόμο».

Καθώς προέκυψαν αναφορές την Παρασκευή ότι χιλιάδες εργαζόμενοι του Twitter σε όλο τον κόσμο έχασαν τις δουλειές τους, προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των υπαλλήλων που ήταν υπεύθυνοι για την κατάργηση επιβλαβούς υλικού. Ομάδες διαδικτυακής ασφάλειας και ακτιβιστές αναφέρουν ότι ο Μασκ θα χαλαρώσει την πολιτική και θα αντιστρέψει τις μόνιμες απαγορεύσεις του Twitter σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα.

Οι ανησυχίες τροφοδοτήθηκαν από τις δηλώσεις Μασκ, με τις οποίες επιχείρησε να αποδώσει τη «μαζική πτώση εσόδων» του Twitter σε «ομάδες ακτιβιστών» που «προσπαθούσαν να καταστρέψουν την ελευθερία του λόγου στην Αμερική». Ωστόσο, η ανάρτηση του Ροθ, που δημοσιεύτηκε αργότερα μέσα στην ημέρα, επιβεβαίωσε ότι οι περισσότεροι από τους περισσότερους από 2.000 συντονιστές περιεχομένου που εργάζονται για την «επισκόπηση πρώτης γραμμής» δεν επηρεάστηκαν.

Είπε ότι η «μείωση» επηρέασε περίπου το 15% των εργαζομένων στον οργανισμό εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter, σε σύγκριση με αυτό που είπε ήταν μια μείωση 50% που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη την εταιρεία. Ο Ροθ πρόσθεσε ότι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης παραμένει «ύψιστη προτεραιότητα» κατά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι Αμερικανοί θα ψηφίσουν την Τρίτη, σε μία αναμέτρηση βαρόμετρο για την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για την εξαγορά την Παρασκευή, λέγοντας οτι «Ο Έλον Μασκ βγαίνει και αγοράζει ένα ρούχο που στέλνει, που εκτοξεύει ψέματα σε όλο τον κόσμο... Πώς περιμένουμε τα παιδιά να μπορούν να καταλάβουν τι διακυβεύεται;»

Καθώς το μέγεθος των περικοπών θέσεων εργασίας έγινε σαφές, οι ανακοινώσεις που δόθηκαν από το Twitter σε αξιωματούχους στην Καλιφόρνια αποκάλυψαν ότι περίπου 983 υπάλληλοι απολύονταν μόνο σε αυτήν την πολιτεία των ΗΠΑ. Οι περικοπές αφορούν 784 υπαλλήλους στο Σαν Φρανσίσκο, 106 στο Σαν Χοσέ και 93 στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Ένα εσωτερικό email που στάλθηκε στο προσωπικό νωρίτερα την Παρασκευή ανέφερε ότι οι μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας ήταν «δυστυχώς απαραίτητες για να διασφαλιστεί η επιτυχία της εταιρείας». Το προσωπικό επιβεβαίωσε στο Twitter ότι είχε αποσυνδεθεί από φορητούς υπολογιστές εργασίας και Slack, ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Μια ομάδα που επικεντρώθηκε στην έρευνα για το πώς το Twitter χρησιμοποιεί αλγόριθμους, ένα θέμα που ήταν προτεραιότητα για τον Μασκ απολύθηκε επίσης, σύμφωνα με tweet ενός πρώην ανώτερου διευθυντή της εταιρείας. Αυτό όμως αργότερα διαψεύστηκε.

Σχεδόν όλα τα έσοδα του Twitter προέρχονται αυτήν τη στιγμή από διαφημίσεις, και η Volkswagen είναι μεταξύ των εμπορικών σημάτων που σταμάτησαν να συνεργάζονται μαζί του από τότε που ο Μασκ αγόρασε το Twitter. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα ανάλογα με την εξέλιξή της», δήλωσε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.

Την Πέμπτη, η εταιρεία παραγωγής τροφίμων General Mills, η οποία κατέχει επωνυμίες όπως οι Cheerios και Lucky Charms, έκανε το ίδιο. Είπε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τη «νέα κατεύθυνση» του Twitter και ήθελε να «αξιολογήσει τις δαπάνες μάρκετινγκ [του]». Άλλες μάρκες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητα επί πληρωμή στην πλατφόρμα περιλαμβάνουν τις εταιρείες αυτοκινήτων General Motors και Audi, και τον γίγαντα φαρμάκων Pfizer.

Ο Μασκ έχει αναζητήσει τρόπους για να μειώσει το κόστος και να κερδίσει χρήματα με διαφορετικούς τρόπους από την πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων να χρεώνει μια μηνιαία συνδρομή για τους χρήστες που θα επαληθεύονται στην πλατφόρμα.

Πρότεινε επίσης ότι όσοι πληρώνουν το τέλος των 8 δολαρίων ανά μήνα θα ενισχύονται τα Tweets τους σε απαντήσεις, αναφορές και αναζητήσεις, προκαλώντας κριτική από ορισμένους ανθρώπους στο Twitter ότι δημιουργεί ένα σύστημα δύο επιπέδων που θα ωφελεί μόνο όσους είναι πρόθυμοι να πληρώσουν.

Οι υπάλληλοι του Twitter υπέβαλαν ομαδική μήνυση την Πέμπτη, η οποία υποστήριξε ότι η εταιρεία έκανε μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας χωρίς να δώσει προειδοποίηση 60 ημερών, κατά παράβαση του ομοσπονδιακού και του νόμου της Καλιφόρνια.

Σχετικές ειδήσεις:

Twitter:Τσουνάμι απολύσεων μετά το τελεσίγραφο Μασκ στους εργαζόμενους

Χάος στην Twitter Inc: Μαζικές απολύσεις και κλείδωμα υπολογιστών

Έλον Μασκ: Η επιστολή με την οποία ανακοινώνει απολύσεις στο Twitter