ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με το τρένο της Βόρειας Κορέας: Πέρασε τα σύνορα με τη Ρωσία;

Τρένο απο τη Βόρεια Κορέα έφθασε στη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες
Τρένο απο τη Βόρεια Κορέα έφθασε στη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες
ΑΡ

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ένα τρένο από τη Βόρεια Κορέα να περνά στη Ρωσία, στην πρώτη κίνηση που παρατηρήθηκε στη διαδρομή εδώ και αρκετά χρόνια, ανέφερε ο ιστότοπος 38 North.

Ένα τρένο πέρασε από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία την Παρασκευή, δύο ημέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είχαν πληροφορίες πως η Πιονγκγιάνγκ προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία με οβίδες πυροβολικού για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, ανέφερε η ιστοσελίδα 38 North που παρακολουθεί τις κινήσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Η κίνηση παρατηρήθηκε στη μοναδική χερσαία σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών το απόγευμα της Παρασκευής (4/11), ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η Βόρεια Κορέα έκλεισε τη σύνδεση τον Φεβρουάριο του 2020 καθώς έκλεισε τα σύνορά της λόγω της πανδημίας.

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο σκοπός του τρένου από τις εικόνες, αλλά η διέλευση έρχεται εν μέσω αναφορών για πωλήσεις όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία και μια γενική προσδοκία για επανέναρξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει ο ιστότοπος 38 North που μετέδωσε πρώτος την είδηση.

Η μόνη χερσαία σύνδεση Β.Κορέας-Ρωσίας

Η γέφυρα φιλίας Tumangang μήκους 800 μέτρων (Γέφυρα Φιλίας Κορέας-Ρωσίας) είναι η μόνη χερσαία σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών και πριν από την πανδημία της COVID-19, εξυπηρετούσε περιορισμένο αριθμό σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ). Η Βόρεια Κορέα έκλεισε τη σύνδεση τον Φεβρουάριο του 2020, λόγω της πανδημίας.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ένας χώρος διεκπεραίωσης εμπορευμάτων εντός της Βόρειας Κορέας ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε, αν και δεν είχε καμία εμφανή χρήση μέχρι σήμερα. Αυτό το τμήμα του σιδηροδρόμου αποτελείται από ένα νέο σύνολο πλατφορμών και κτηρίων αποθήκευσης, που ασφαλίζονται ξεχωριστά από το υπόλοιπο τμήμα με μια σειρά φυλάκων παρακολούθησης.

Το πρωί της Παρασκευής στις 10:24 π.μ. τοπική ώρα , ένα σύνολο κλειστών βαγονιών ήταν ορατό σε μία από τις γραμμές δίπλα στον χώρο διακίνησης εμπορευμάτων. Το ανατολικότερο βαγόνι είναι ανοιχτό μπλε, το δεύτερο φαίνεται να είναι πιο σκούρο μπλε και το πίσω αυτοκίνητο έχει κοκκινοκαφέ χρώμα, αναφέρει λεπτομερώς ο ιστότοπος, δημοσιεύοντας τις σχετικές φωτογραφίες.

Μέχρι τις 1:10 μ.μ. τοπική ώρα, αυτό που φαίνεται να είναι το ίδιο σύνολο σιδηροδρομικών βαγονιών παρατηρήθηκε πίσω από μια ατμομηχανή μέσα στη Ρωσία, περίπου 200 μέτρα από το τέλος της σιδηροδρομικής γέφυρας. Το τρένο βρίσκεται κοντά στον συνοριακό σταθμό διέλευσης του Οίκου Φιλίας Κορέας-Ρωσίας.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει αποστολές μέσω της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε μια προσπάθεια να τις συγκαλύψει.

Αν και αυτό είναι το πρώτο τρένο που παρατηρείται σε δορυφορικές εικόνες που ταξιδεύει μεταξύ της Πιονγιάνγκ και της Μόσχας, δεν σημαίνει ότι είναι το μόνο τρένο που διέσχισε τα σύνορα τους τελευταίους μήνες. Για παράδειγμα, ένα τρένο έκανε προφανώς το ίδιο ταξίδι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Ρωσική Τελωνειακή Υπηρεσία ανέφερε ότι 30 άλογα μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα, αλλά αυτή η αποστολή δεν καταγράφηκε από δορυφόρους.

Η επανέναρξη της διασυνοριακής κυκλοφορίας έρχεται αφού οι δύο χώρες συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο να επανεκκινήσουν τη σιδηροδρομική κυκλοφορία μετά από σχεδόν τρία χρόνια.