ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία – 50 τραυματίες από τα 6 Ρίχτερ

Σεισμός στην Τουρκία – 50 τραυματίες από τα 6 Ρίχτερ
Ο χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού
USGS

Σεισμός Τώρα: Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 03:08 (ώρα Ελλάδος) στη βορειοδυτική Τουρκία, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 2 χλμ. σύμφωνα με το EMSC.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται, 64 χλμ. ανατολικά από το Ανταπαζαρί.

6 Ρίχτερ από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

H αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 6 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10 χλμ., και επίκεντρο τα 381 χλμ. ανατολικά του Διδυμοτείχου.

6,1 Ρίχτερ από το USGS

Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης (USGS), δίνει το σεισμό στα 6,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 3,9 χλμ.

50 τραυματίες, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τη βορειοδυτική Τουρκία είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 22 άνθρωποι, αριθμός οποίος αργότερα αυξήθηκε σε 50.

«Έχουμε 22 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός σε κρίσιμη κατάσταση», ανακοίνωσε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε δηλώσει πως μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές σε κτήρια.

Ο δήμαρχος της πόλης Ντουτζέ, ο Φαρούκ Εζλού, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk πως πολλοί κάτοικοι πανικοβλήθηκαν.

Δείτε βίντεο από το σεισμό

Δείτε στη gallery το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στη Γρατινή Ροδόπης.

Η Τουρκία βρίσκεται πάνω από αρκετές τεκτονικές πλάκες και η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα είναι έντονη.

Ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των τελευταίων ετών, τον Οκτώβριο του 2020 στη Σμύρνη (Ιζμίρ), στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους.

Τον Ιανουάριο του 2000, σεισμός 6,8 βαθμών έπληξε την Ελαζίγ, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους.

Τον Νοέμβριο του 1999, σεισμός 6,3 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε περίπου 900 ανθρώπους στην περιοχή της Ντουτζέ.

Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, πολύ ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.100 ανθρώπους γύρω από τη βιομηχανική πόλη Νικομήδεια (Ιζμίτ), σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων.

Σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει τελευταία πως υπάρχει ενδεχόμενο ισχυρός σεισμός να πλήξει την Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube