ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλοί αγρότες «εξεγείρονται» για τα προϊόντα με μαφιόζικες ονομασίες

Ιταλοί αγρότες «εξεγείρονται» για τα προϊόντα με μαφιόζικες ονομασίες
coldiretti

Η μεγαλύτερη ένωση των Ιταλών αγροτών εξεγείρεται κατά της σκανδαλώδους χρήσης όρων «μαφίας» για μια σειρά από τρόφιμα και ποτά σε ολόκληρο τον κόσμο, από το ουΐσκι Cosa Nostra μέχρι σάλτσα ντομάτας Chilli Mafia. 

Η Ένωση των Ιταλών αγροτών σε μια εκτεταμένη έρευνά της ανακάλυψε ότι περίπου 300 εστιατόρια εκτός Ιταλίας δανείζονται ονόματα που έχουν σχέση με τη Μαφία. To El Padrino της Ισπανίας, το Don Corleone της Φινλανδίας, το Burger Mafia στη Γερμανία, το Falafel Mafia στις ΗΠΑ ή το Nasi Goreng στην Ινδονησία.

Σύμφωνα με τον Αλεσάντρο Απολίτο, το πιο σοκαριστικό εύρημα της συγκεκριμένης έρευνας ήταν ένα μπουκάλι ουίσκι σε σχήμα... αυτόματου όπλου από τη Σκωτία, το οποίο και ονομάζοται Cosa Nostra Shot. «Είναι σκανδαλώδες το να αγοράσει κανείς κάτι τέτοιο, ακόμα και αν πρόκειται απλά για αστείο» λέει εκείνος. «Για εμάς το να αστειεύεσαι με κάτι τόσο σοβαρό όπως η Μαφία είναι μη αποδεκτό».

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα προϊόντα με θέμα τη Μαφία, όχι μόνο προκαλούν ζημιά στην εικόνα της Ιταλίας αλλά είναι και προσβλητικά απέναντι στους απλούς Ιταλούς που έχουν πεθάνει ή βασανιστεί στα χέρια των εγκληματικών οργανώσεων.

Η Ένωση είχε μαζέψει πολλά από αυτά τα προϊόντα σε μια έκθεση στο Παλέρμο της Σικελίας, όπου έλκει την καταγωγή της η μαφιόζικη Cosa Nostra. «Το να συνεχίζουν να συνδέουν την ιταλία με μαφιόζικα στερεότυπα και την εγκληματικότητα είναι κακό για την εικόνα της χώρας». «Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αποτελεί προσβολή για τα θύματα της μαφίας και τους εκατοντάδες αθώους που έχουν σκοτωθεί ή υποφέρει από αυτή την εγκληματικότητα».

Ιδιαίτερα στο Παλέρμο, αναφέρει ο ίδιος, η αποδοκιμασία για τέτοιου τύπου marketing είναι πολύ μεγάλη. «Υπάρχουν εκατομμύρια Σικελοί που είναι έντιμοι και σέβονται τους νόμους αλλά είναι θύματα αυτής της εγκληματικής πανούκλας». Η Ένωση των αγροτών υποστηρίζει ακόμα ότι με τα προϊόντα με ετικέτα που παραπέμπει στη μαφία να πιάνουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, μένουν εκτός πραγματικά ιταλικά προϊόντα που διαφημίζουν τη χώρα.

Η Ισπανία είναι η χώρα με τα περισσότερα εστιατόρια με... μαφιόζικο θέμα (63) και ακολουθούν οι: Ουκρανία, Βραζιλία, Ινδονησία, Ρωσία, Ινδία, Ιαπωνία, Πολωνία και οι ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός πως υπάρχουν ευρωπαϊκές συμφωνίες που περιφρουρούν τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης δεν υπάρχουν αντίστοιχες συμφωνίες και μέτρα ώστε να μην υπάρχουν τέτοια προϊόντα με θέμα τη μαφία. Αυτό ακριβώς ζητά και η Ένωση των Αγροτών της Ιταλίας. «Η χρήση ονομασιών οργανωμένου εγκλήματος για σκοπούς marketing δεν μπορεί να είναι αποδεκτή» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης. «Υπάρχει οικονομική ζημιά στον αγροτικό τομέα, αλλά και στα θύματα του υποκόσμου. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτό να σταματήσει να συμβαίνει».