ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Άγκυρα: Κούρδοι κρέμασαν ανάποδα ομοίωμα του Ερντογάν έξω απο το δημαρχείο της Στοκχόλμης

Κούρδοι κρέμασαν ανάποδα ομοίωμα του Ερντογάν
Κούρδοι κρέμασαν ανάποδα ομοίωμα του Ερντογάν

Οργή έχει προκαλέσει στην Τουρκία μία κίνηση-πρόκληση από τους Κούρδους στη Στοκχόλμη. Kρέμασαν ανάποδα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, με φόνο τις αντεγκλήσεις για τη ΝΑΤΟική ένταξη της Σουηδίας

Η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις την Πέμπτη (12/1) τον πρεσβευτή της Σουηδίας στην Άγκυρα, αφού μια ομάδα Κούρδων κρέμασε ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Στοκχόλμη, σε μία πρόκληση που έχει πυροδοτήσει ένταση μεταξύ των δύο χωρών την ώρα που κορυφώνεται η προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία έχει υποβάλει αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Τουρκία να φέρνει αντιρρήσεις, καλώντας την Στοκχόλμη να λάβει ξεκάθαρη στάση απέναντι στην τρομοκρατία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Tομπίας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αποστασιοποιήθηκε έντονα από τις «απειλές και το μίσος κατά των πολιτικών εκπροσώπων». Χωρίς να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη χώρα, πρόσθεσε: «Η απεικόνιση ενός λαϊκά εκλεγμένου προέδρου να εκτελείται έξω από το Δημαρχείο είναι αποτρόπαιη».

Η καταδίκη του δεν κατάφερε να μειώσει την οργή στην Τουρκία, η οποία κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας στην Άγκυρα Στέφαν Χέρστρομ για να δώσει εξηγήσεις. «Του τονίσαμε οτι οι δράστες του περιστατικού πρέπει να εντοπιστούν, να διεξαχθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και η Σουηδία να τηρήσει τις υποσχέσεις της», τόνισε διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Ο Χέρστρομ είχε κληθεί για εξηγήσεις και τον Οκτώβριο όσον αφορά «προσβλητικό περιεχόμενο» κατά του Ερντογάν που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της Σουηδίας. Ο Ερντογάν επανειλημμένα έχει αναφέρει πως τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να διαδηλώνουν στη Σουηδία.

Τα επίμαχα πλάνα που μετέδωσαν φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ την Πέμπτη (12/1) έδειξαν μια διαμαρτυρία μελών του PKK, στο πλαίσιο της οποίας κρέμασαν ανάποδα ένα ομοίωμα του Ερντογάν έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Το «σόου» που εξόργισε την Άγκυρα οργανώθηκε από μια κουρδική ομάδα, την «Επιτροπή Rojava της Σουηδίας», η οποία συνέκρινε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος κρεμάστηκε ανάποδα μετά την εκτέλεσή του, τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η ιστορία δείχνει πώς καταλήγουν οι δικτάτορες», έγραψε η ομάδα πάνω από ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει φωτογραφίες του Μουσολίνι και ένα ομοίωμά του που μοιάζει με τον Ερντογάν και κουνιέται σε ένα σχοινί από τα πόδια. Σε μια ιστορική απόφαση τον Μάιο, η Σουηδία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει τις υποψηφιότητές τους, η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν επικυρώσει, με την τελευταία να είναι πιθανό να αποδειχθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο. Η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επικυρώσει τις αιτήσεις εκτός εάν οι δύο χώρες κάνουν περισσότερα για να καταστείλουν τις κουρδικές ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές.

Ένα 24ωρο πριν από την τελευταία διαμάχη, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον είχε πει ότι οι συνομιλίες με την Άγκυρα «πάνε πολύ καλά».«Προχωράμε με ευνοϊκό τρόπο» είπε σε ένα τριμερές υπόμνημα μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, αλλά αρνήθηκε να δώσει ημερομηνία για την ένταξη. Πρόσθεσε οτι υπήρχαν «διαφορετικές απόψεις» με την Τουρκία σχετικά με το τι έπρεπε να γίνει για να ενταχθεί η Στοκχόλμη στη στρατιωτική συμμαχία, αλλά παραδέχθηκε παράλληλα ότι υπήρχε ένα κενό στους αντιτρομοκρατικούς νόμους της Σουηδίας.

«Δείχνουμε στην Τουρκία ότι κάνουμε ακριβώς αυτό που υποσχεθήκαμε να κάνουμε, ιδίως στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», είπε σε δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη την Τετάρτη (11/1). «Πιστεύω ότι ήταν ένα από τα βασικά καθήκοντα: να ενισχυθεί η σουηδική νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, να αναγνωριστεί το γεγονός ότι οι δραστηριότητες σε σουηδικό έδαφος μπορεί να είναι επικίνδυνες από άλλες χώρες… Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την τρομοκρατία».

Η Τουρκία πρόσθεσε μερικές φορές κατονόμαζε άτομα που ήθελε να εκδώσει από τη Σουηδία, αλλά οι εν λόγω αποφάσεις αποτελούν ευθύνη των δικαστηρίων της Σουηδίας και όχι της κυβέρνησης. «Δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να επισκιάσει το γεγονός ότι αυτές οι [συζητήσεις] πάνε καλά», είπε.