ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζική πρωτοχρονιά: Ήρθε το έτος του Λαγού - Φαντασμαγορικές εικόνες από τους εορτασμούς

Oι Κινέζοι γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά τους
Oι Κινέζοι γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά τους
Α.Ρ

Η πρώτη ημέρα του κινεζικού νέου έτους ξεκίνησε χθες 22 Ιανουαρίου και γιορτάστηκε δεόντως όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ασίας. Το ζώο που κυβερνά το 2023 είναι ο λαγός

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ασία γιόρτασαν με λαμπρότητα την έλευση του 2023, παρά τους φόβους για τη νέα έξαρση του κορονοϊού.

Είναι κινητή γιορτή και μπορεί να γιορταστεί από τις 21 Ιανουαρίου έως και τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ συνολικά ο εορτασμός διαρκεί 16 μέρες. Και αποτελεί ευκαιρία για τις οικογένειες να συγκεντρωθούν και να γιορτάσουν η μια τις επιτυχίες της άλλης και να ανασυνταχθούν για μια νέα αρχή. Το «πάρτι» φέτος ήταν γλυκόπικρο, λόγω της Covid-19.

Σπίτια και πόλεις ολόκληρες στην Κίνα και όχι μόνο βάφτηκαν στο εορταστικό κόκκινο - το χρώμα του Ανοιξιάτικου Φεστιβάλ, είναι δύσκολο όμως να μην προσέξει κανείς φέτος το λευκό, το σημάδι ενός νοικοκυριού σε πένθος για όσους έχασαν αγαπημένους τους απο την ασθένεια. Το κόκκινο συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.

Η χρονιά της Τίγρης έφτασε στο τέλος της, καθώς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποδέχθηκαν τη χρονιά του Λαγού από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία μέχρι τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και τη Σιγκαπούρη.

Πάρτι στους δρόμους και στη ΒρετανίαΑΡ

Ο λαγός είναι το τέταρτο ζώο στη ζωδιακή ακολουθία των 12 και θεωρείται το πιο τυχερό. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το έτος του Κουνελιού πιστεύεται ότι είναι άγρυπνοι, πνευματώδεις, γρήγοροι και έξυπνοι. Το ζώο λέγεται επίσης ότι σημαίνει...έλεος, κομψότητα και ομορφιά.

Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Λαγός, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του.