ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Το BBC καταγγέλει κακοποιήσεις παιδιών σε κέντρα φροντίδας

Βρετανία: Το BBC καταγγέλει κακοποιήσεις παιδιών σε κέντρα φροντίδας
Μία από τις τοποθεσίες του Hesley Group, το Fullerton House, στο Denaby Main στα σύνορα του Doncaster της Αγγλίας
BBC

Βρετανία: Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκανδαλο μετά το Winterbourne View, έναν οίκο φροντίδας ενηλίκων το οποίο βρισκόταν κοντά στο Μπρίστολ και είδε το φως της δημοσιότητας το 2011 από το BBC Panorama.

 

Συνθήκες βίας σε κέντρα φροντίδας ανηλίκων στην Αγγλία, το οποία είχαν αξιολογηθεί ως κατάλληλα καταγγέλει το βρετανικό δίκτυο BBC, μετά από έρευνα, σύμφωνα με την οποία για τρία χρόνια παιδιά δέχονταν κακοποίηση μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 οπότε και μπήκε οριστικό «λουκέτο» από την ρυθμιστική αρχή αξιολόγησης Ofsted.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αναφέρονται πάνω από 100 καταγγελίες που καταγράφηκαν στη βόρεια Αγγλία, στα σπίτια παιδιών στο νότιο Γιορκσιρ, ενώ ο Ofsted φαίνεται να έχει ειδοποιηθεί τουλάχιστον 40 φορές για περιστατικά. Ο οργανισμός, όπως και το Hesley Group, που διαχειριζόταν τα σπίτια ζήτησαν συγγνώμη στη συνέχεια.

Σύμφωνα με το BBC εκφράζονται φόβοι ότι πάνω από 100 παιδιά υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς, ενώ τον Οκτώβριο εμπειρογνώμονες έκαναν λόγο για «συστημική και συνεχή κακοποίηση» σε αυτά τα σπίτια.

Η έρευνα που έγινε, έχει διαπιστώσει παιδιά να κλειδώνονται για ολόκληρη τη νύχτα μέσα σε μπάνια, να μένουν με λερωμένα ρούχα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γρονθοκοπούνταν. Σε αρκετά παιδιά δεν παρεχόταν η φαρμακευτική αγωγή που έπρεπε να λαμβάνουν για πολλές ημέρες.

Αυτή τη στιγμή η αστυνομία του Νότιου Γιόρκσιρ ανακρίνει το προσωπικό του Hesley για ενδεχόμενες κακοποιήσεις, ενώ είχε προειδοποιηθεί από εργαζόμενους ήδη τρία χρόνια πριν από το κλείσιμο της δομής.

Σοκάρει η πληροφορία πως οι λογαριασμοί της Hesley, που ειδικεύεται σε παιδιά με αυτισμό, κατέγραψαν κέρδη 16%, που μεταφράζονται σε 12 εκατομμύρια λίρες (!) για όλους τους ιστότοπους που διαχειρίζεται.

Με βάση τα στοιχεία που αναφέρει η ΕΡΤ, η κακοποίηση στις δομές φροντίδας ανηλίκων είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά το Winterbourne View, έναν οίκο φροντίδας ενηλίκων το οποίο βρισκόταν κοντά στο Μπρίστολ και είδε το φως της δημοσιότητας το 2011 από το BBC Panorama.

Σύμφωνα με τον Δρ Μαρκ Κερ, αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ένωσης κατοικιών ανηλίκων, «Έχουμε αριθμό ρεκόρ παιδιών υπό φροντίδα, κρίση εργατικού δυναμικού και θλιβερά υποχρηματοδοτούμενες υπηρεσίες τοπικών αρχών και κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές».