ΕΛΛΑΔΑ

Στην Τουρκία άμεσα ο Ευθύμης Λέκκας: «Ο σεισμός ενεργοποίησε ρήγμα 500 χιλιομέτρων»

Στην Τουρκία άμεσα ο Ευθύμης Λέκκας: «Ο σεισμός ενεργοποίησε ρήγμα 500 χιλιομέτρων»
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, αναχωρεί άμεσα για την Τουρκία όπου όπως ανέφερε έχει επιχειρησιακή, επιστημονική και ανθρωπιστική αποστολή. Φόβοι για νέο ισχυρό σεισμό στην ίδια περιοχή.

Με C-130 από την Ελευσίνα αναχωρεί άμεσα η αποστολή βοήθειας της Ελλάδας προς την Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη γειτονική χώρα και έχει προκαλέσει τουλάχιστον 912 θανάτους, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 1.000 τις επόμενες ώρες.

Στην αποστολή, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι σε λίγες ώρες θα βρίσκεται στην Τουρκία μετά από εντολή του πρωθυπουργού, έτσι ώστε να αναλάβει επιχειρησιακό, επιστημονικό, τεχνικό και ανθρωπιστικό έργο.

«Είναι μια επικίνδυνη περιοχή, περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερους σεισμούς καθώς έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα 500.000 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την πλάκα της Αραβίας, που προωθείται προς τον Βορρά, , διαμελίζει την Τουρκία και είναι μια διαδικασία που προκαλεί αυτούς τους σεισμούς», είπε ο κ. Λέκκας.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε πως η σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Επηρεασμός του ελληνικού χώρου θα υπήρχε αν ο σεισμός προερχόταν από το ρήγμα της Ανατολίας.

«Βεβαίως επηρεάζει ένα ευρύτερο πεδίο ρηγμάτων. Είναι μια δραστηριότητα από τη Βηρυτό ως τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι μια δραστηριότητα πάρα πολύ μεγάλη, σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο κ. Λέκκας.

«Το έργο μας θα είναι επιστημονικό και ανθρωπιστικό. Προέχουν οι διασώσεις, στα σημεία που θα πάμε, θα τα καθορίσουν οι τουρκικές Αρχές. Παράλληλα θα παρέχουμε τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στην ΕΜΑΚ γιατί είναι επικίνδυνη η διαδικασία διείσδυσης στα χαλάσματα», σχολίασε.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός αυτός είναι ένα κορυφαίο φαινόμενο που θα στιγματίσει επιστημονικές διαδρομές και πορείες. «Εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι η καταστροφή και η πολιτική. Θεωρώ ότι θα αλλάξει τελείως η πολιτική της Τουρκίας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», τόνισε.

«Στην Τουρκία έχω πάει έξι φορές. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε κάνει 60 αποστολές. Ο σεισμός του 1999 ήταν τρομερός, ας ελπίσουμε να μην έχουμε τις ίδιες καταστροφές. Ας ελπίσουμε ότι έχει εκτονωθεί ήδη η ενέργεια και να μην έχουμε άλλο τέτοιο μεγάλο σεισμό, όμως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», πρόσθεσε κλείνοντας.