ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: 290 χιλιόμετρα η ζώνη της καταστροφής - 200.000 κτήρια έχουν υποστεί ζημιές

Σεισμός στην Τουρκία: 290 χιλιόμετρα η ζώνη της καταστροφής - 200.000 κτήρια έχουν υποστεί ζημιές
Associated Press

Η ανάλυση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για το μέγεθος της καταστροφής έπειτα από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Σε 290 χιλιόμετρα ανέρχεται η ζώνη της καταστροφής από το ισχυρότατο χτύπημα του σεισμού μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που συντάραξε την Τουρκία, σύμφωνα με την ανάλυση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του ανέφερε τα εξής:

«Η ένταση του σεισμού ξεπέρασε το βαθμό 11 και προσέγγισε το βαθμό 12 στην κλίμακα Mercalli-Sieberg. O βαθμός 12 είναι ο μέγιστος, αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή, και σπανιότατα έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο. Η ζώνη καταστροφής έχει μήκος 290 χλμ! Τα κτήρια που υπέστησαν βλάβες 3ου, 4ου και 5ου βαθμού, δηλαδή από σημαντικές βλάβες έως ολική κατάρρευση, υπερβαίνουν τα 100.000! Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε πρόσφατη ‘Εκθεση του Αστεροσκοπείου Kandilli και του Ινστιτούτου Έρευνας Σεισμών του πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης».

Παράλληλα μιλώντας στην ΕΡΤ και περιγράφοντας το διάγραμμα με το ρήγμα του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου που απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα ο γνωστός σεισμολόγος επισήμανε ότι πάρα πολλές από τις πόλεις που επλήγησαν είναι σχεδόν επάνω στο ρήγμα της Ανατολίας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δικαιολογεί την μεγάλη έκταση και ταυτόχρονα την μεγάλη ένταση των σεισμικών βλαβών.

Τεράστια η έκταση και η ένταση των ζημιών

Σχετικά με τις ζημίες που υπέστησαν τα κτήρια στην Τουρκία, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι αν συνυπολογιστούν και μικές βλάβες τότε αυτά πλησιάζουν τις 200.000.

«Εάν βάλουμε όλες τις βλάβες, ακόμα και τις μικρές, τότε τα κτήρια που έχουν ζημιές, έστω και μικρές, προσεγγίζουν τις 200.000. Είναι τρομερός ο αριθμός. Σπάνια έχουμε δει τέτοια νούμερα, αλλά όχι σε τόση έκταση» σημείωσε ο σεισμολόγος.

Μιλώντας για τον αριθμό των αγνοουμένων ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ποτέ δε θα βρεθεί ο ακριβής τους αριθμός αναφέροντας το παράδειγμα του 1999 στην Τουρκία όταν εκτιμήθηκε ότι είχε 18.000 ως επίσημο αριθμό θυμάτων και 40.000 ως ανεπίσημο.

«Δυστυχώς υπήρχαν συνάνθρωποί μας, οι οποίοι ουδέποτε βρέθηκαν μέσα στα χαλάσματα. Δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν και κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και εδώ» εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.