ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Σύμβολο διαφθοράς, ο πολυτελής πύργος που καταπλάκωσε τον Κριστιάν Ατσού

Ερωτήματα για το κτήριο όπου έμενε ο Ατσού στην Αντιόχεια
Ερωτήματα για το κτήριο όπου έμενε ο Ατσού στην Αντιόχεια
Α.Ρ

Εικόνες από drone αποκάλυψαν σκηνικό της καταστροφής στην πολυτελή πολυκατοικία, όπου βρέθηκε η σορός του γνωστού ποδοσφαιριστή, Κρίστιαν Άτσου .Ο πύργος των 12 ορόφων όπου έμενε στην Αντιόχεια κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος

Εικόνες από drone αποκάλυψαν το σκηνικό της καταστροφής στην πολυτελή πολυκατοικία, όπου βρέθηκε χθες (18/2) η σορός του πρώην σταρ της Τσέλσι, Κρίστιαν Άτσου. Οι ομάδες έρευνας συνέχισαν να εξετάζουν τα ερείπια αναζητώντας περισσότερα θύματα ενώ οργιάζουν τα ερωτήματα σχετικά με το πώς κατέρρευσε το οικιστικό συγκρότημα στον σεισμό πριν από 12 ημέρες.

Πυκνά σύννεφα σκόνης ξεχύθηκαν από σωρούς θρυμματισμένου σκυροδέματος και μέταλλο καθώς περίπου 17 εκσκαφείς χτένιζαν τα ερείπια της πολυκατοικίας του 31χρονου Aτσού και ενός γειτονικού κτηρίου.

Ο πύργος των 12 ορόφων όπου ζούσε ο ποδοσφαιριστής, ονομάζεται Rönezans Rezidans (που μεταφράζεται Κατοικία της Αναγέννησης) και ήταν ένας από τους πιο αποκλειστικούς στη νότια πόλη της Aντιόχειας. Το συγκρότημα κατοικιών διέθετε πισίνα, γυμναστήριο και άλλες πολυτελείς υποδομές ενώ διαφημιζόταν ως «ένα κομμμάτι παράδεισου με τα υψηλότερα κατασκευαστικά στάνταρ».

Στο συγκρότημα υπολογίζεται ότι έμεναν περίπου 1.000 άνθρωποι. Τραγική ειρωνία το γεγονός ότι αρκετοί από όσους είχαν διαλέξει να μείνουν στο συγκεκριμένο συγκρότημα κατοικιών το έκαναν επειδή πίστευαν ότι ο σύγχρονος τρόπος ανέγερσής του του πρόσφερε αντισεισμική θωράκιση. Η τουρκική εφημερίδα Dünya ανέφερε ότι ήταν χτισμένο σε «κινούμενα θεμέλια» για να αντέχει καλύτερα τους σεισμούς.

Το μπλοκ των 249 διαμερισμάτων λέγεται ότι κατέρρευσε «σαν τραπουλόχαρτο» όταν ο σεισμός έπληξε την πόλη λίγο μετά τις 4 το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο κατασκευαστής ακινήτων Μεχμέτ Γιασάρ Τσοσκούν, ο οποίος κατασκεύασε τον πύργο το 2013, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Αρνήθηκε ότι προσπαθούσε να διαφύγει από τη χώρα, επιμένοντας ότι ήταν καθ' οδόν για το Μαυροβούνιο όπου έχει άλλο έργο σε εξέλιξη.

Τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι στην κατάθεσή του φέρεται να υποστηρίξε ότι δεν γνωρίζει γιατί το κτήριο δεν άντεξε τον σεισμό στην Τουρκία, με το δικηγόρο του να λέει οτι οι τουρκικές αρχές αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, έχοντας εκδώσει εντάλματα σύλληψης για περισσότερους απο 113 εργολάβους μετά τους φονικούς σεισμούς.

Άλλα κτήρια της περιοχής ωστόσο, πολύ παλαιότερα, παρέμειναν όρθια, αν και τα περισσότερα δείχνουν σημάδια σοβαρής ζημιάς. Κάτοικος της περιοχής είπε στη MailOnline: «Το Rönezans ήταν ένα ιδιαίτερο μέρος για να ζει κανείς. Δεν έπρεπε ποτέ να είχε καταρρεύσει έτσι. Κάποιος πρέπει να απαντήσει γι' αυτό».