ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Χάκαραν» την ομιλία του; Οι λευκές οθόνες και το μπλακ-άουτ στο διαδίκτυο

O Bλαντιμίρ Πούτιν
O Bλαντιμίρ Πούτιν
Α.Ρ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν...έπεσε θύμα «χάκερ» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κρατική τηλεόραση, μετέδωσαν οι βρετανικές ταμπλόιντ, κάνοντας τις θεωρίες συνωμοσίας να οργιάσουν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έπεσε θύμα ένός πιθανού «μεγάλου χακαρίσματος» σε ολόκληρη τη Ρωσία, ενώ εκφωνούσε την ετήσια ομιλία του, καθώς εμφανίστηκε ένα μήνυμα σε λευκές οθόνες που έκανε λόγο για «τεχνικά έργα». Οι ιστοσελίδες των κύριων κρατικών καναλιών που αποτελούν μέρος της Πανρωσικής Κρατικής Τηλεόρασης και Ραδιοφωνικής Εταιρείας [VGTRK] επλήγησαν από μια προφανή «κυβερνοπειρατεία» καθώς ο Πούτιν μιλούσε στο ρωσικό κοινοβούλιο.

Αντί για την ομιλία του Πούτιν, μια ειδοποίηση στην οθόνη ανήγγειλε «Λάθος 500» και ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη «τεχνικές εργασίες». Δεν υπήρξε άμεση επίσημη επιβεβαίωση της πειρατείας, αλλά φάνηκε ότι ένα σημαντικό πρόβλημα έπληξε τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα και στις 13 ζώνες ώρας της Ρωσίας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ανέφερε ότι η διακοπή οφείλεται σε επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS). Ο Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι προσπαθεί να τον μετατρέψει σε παγκόσμια σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας για να αποκτήσει «απεριόριστη δύναμη».

Η ομάδα του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν είπε ότι οι ιστότοποι των ρωσικών τηλεοπτικών καναλιών υπέστησαν επίθεση DDoS κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση. Το Radio Mayak - επίσης μπλοκαρισμένο - είπε ότι τα διαδικτυακά κανάλια χτυπήθηκαν από χάκερ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία, τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια είχαν μεταδώσει ένα τμήμα σχετικά με τις τεχνικές προετοιμασίες για τη μετάδοση της ομιλίας, λέγοντας ότι η ζωντανή ροή θα μεταδοθεί σε όλα τα μεγάλα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια. Όταν ήταν στον αέρα, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και «έβγαλε το τζίνι από το μπουκάλι»

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα ειρηνικά, διαπραγματευόμενοι μια ειρηνική διέξοδο από αυτή τη δύσκολη σύγκρουση, αλλά πίσω από τις πλάτες μας ετοιμαζόταν ένα πολύ διαφορετικό σενάριο», είπε χαρακτηριστικά. Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία ανταπέδωσαν γρήγορα τους ισχυρισμούς του Ρώσου ηγέτη.

Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Mιχαίλο Ποντόλιακ είπε ότι η ομιλία απέδειξε την «απελπισία της θέσης [του Πούτιν]» και ότι βρισκόταν «σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα». Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι υπάρχει «ένα είδος παραλογισμού στην αντίληψη ότι η Ρωσία βρισκόταν υπό κάποιας μορφής στρατιωτική απειλή από την Ουκρανία ή οποιονδήποτε άλλον», ώρες πριν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκφωνήσει τη δική του ομιλία στη Βαρσοβία.