ΚΟΣΜΟΣ

Μολδαβία: Aπορρίπτει τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ουκρανικό σχέδιο εισβολής

Διαδήλωση στη Μολδαβία
Διαδήλωση στη Μολδαβία
Α.Ρ

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας συνέστησε ηρεμία στους πολίτες, μετά τους ισχυρισμούς της Μόσχας οτι επίκειται εισβολή των Ουκρανών στην Υπερδνειστερία

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας απέρριψε την κατηγορία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εισβάλει στην αποσχισθείσα περιφέρεια της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία μετά από μια επιχείρηση «ψευδούς σημαίας». «Καλούμε για ηρεμία και τη λήψη πληροφοριών [από το κοινό] από επίσημες και αξιόπιστες πηγές της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.

«Οι θεσμοί μας συνεργάζονται με ξένους εταίρους και σε περίπτωση απειλών για τη χώρα, το κοινό θα ενημερωθεί άμεσα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «δεν επιβεβαιώνει» τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία –η οποία συνορεύει με τη Μολδαβία– αποτελούσε «άμεση απειλή» για τα ρωσικά στρατεύματα στη ρωσόφωνη περιοχή. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα απαντήσουν επαρκώς στην επικείμενη πρόκληση της ουκρανικής πλευράς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ξεχωριστά, το πρακτορείο ειδήσεων Tass επικαλέστηκε τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν που είπε ότι η Δύση έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της Μολδαβίας στο Κισινάου να σταματήσει κάθε αλληλεπίδραση με τις αρχές της Υπερδνειστερίας που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη απαντήσει στις κατηγορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η μικρή δημοκρατία, η οποία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό προσφύγων, τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τις διακοπές ρεύματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η μικροσκοπική πρώην Σοβιετική δημοκρατία, η οποία συνορεύει επίσης με τη Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, ήταν προετοιμασμένη για ένα «πλήρες φάσμα απειλών» από τη Ρωσία. Η πρόεδρος Μάγια Σαντού, η οποία θέλει η χώρα της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγόρησε τη Μόσχα αυτόν τον μήνα ότι σχεδιάζει πραξικόπημα για να ανατρέψει την ηγεσία της Μολδαβίας. Η Μόσχα αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

«Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να επιφέρει βία στη Μολδαβία δεν θα λειτουργήσουν. Βασικός μας στόχος είναι η ασφάλεια των πολιτών και του κράτους. Στόχος μας είναι η ειρήνη και η δημόσια τάξη στη χώρα», είπε η Σάντου. «Ο σκοπός αυτών των ενεργειών είναι η ανατροπή της συνταγματικής τάξης, η αλλαγή της νόμιμης εξουσίας από το Κισινάου σεπαράνομη που θα έθετε τη χώρα μας στη διάθεση της Ρωσίας για να σταματήσει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και έτσι ώστε η Μολδαβία να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».

Η περιοχή της Υπερδνειστερίας αποσχίστηκε από την τότε Σοβιετική Μολδαβία το 1990 και ελέγχεται από Ρώσους αυτονομιστές. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν «προφανές» ότι η Ουκρανία δεν θα ήταν ο τελευταίος σταθμός της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία και ότι το Κρεμλίνο σκέφτεται τρόπους να «πνίξει» τη Μολδαβία.