ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στις 9 Μαρτίου οι νέες συζητήσεις με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Στις 9 Μαρτίου οι νέες συζητήσεις με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας-Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα «μαλακώνει» τη στάση της, μετά τον φονικό σεισμό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία όσον αφορά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα επαναληφθούν στις 9 Μαρτίου, ύστερα από την καθυστέρηση του Ιανουαρίου μετά τις διαδηλώσεις στις οποίες πυρπολήθηκε το Κοράνι.

Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και θα συζητηθεί η εφαρμογή που μνημονίου που έχουν υπογράψει οι χώρες.

Στις 23/2 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας και πως σκοπεύει η Σουηδία και η Φινλανδία να γίνουν μέλη της συμμαχίας μέχρι τη σύνοδο κορυφής του διεθνούς οργανισμού τον Ιούλιο.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως ο ίδιος και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν πως η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα συναντηθούν στην έδρα του ΝΑΤΟ στα μέσα Μαρτίου προκειμένου "να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε ό,τι αφορά την επικύρωση από την Τουρκία του σουηδικού ενταξιακού πρωτοκόλλου".