ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Η Ουκρανία πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream

New York Times: Η Ουκρανία πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream
Η διαρροή αερίου από τον αγωγό Nord Stream 2 τον Σεπτέμβριο του 2022
ΑΡ

Μια φιλοουκρανική οργάνωση πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream εκτιμούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τους New York Times

Νέες πληροφορίες που εξετάστηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι μια φιλοουκρανική οργάνωση πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream πέρυσι, αναφέρουν σήμερα οι New York Times.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή ανώτατοι στρατιωτικοί του στην Ουκρανία εμπλέκονται στην επιχείρηση ή ότι οι δράστες ενεργούσαν υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε ουκρανικού κυβερνητικού αξιωματούχου, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Να σημειωθεί ότι οι αγωγοί Nord Stream και Nord Stream 2 περνούν από τη Γερμανία, τη Σουηδίας και τη Δανία και οι τρεις χώρες διερευνούν το περιστατικό με τις εκρήξεις. Στη Σουηδία, την έρευνα διευθύνει η υπηρεσία αντικατασκοπείας της χώρας, ενώ η Δανία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν διαρροές αερίου σε δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ. Στη συνέχεια, σημειώθηκε διαρροή σε μια από τις γραμμές του αγωγού Nord Stream 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, νοτιοανατολικά του νησιού. Σεισμολογικοί σταθμοί στη Σουηδία και τη Δανία κατέγραψαν ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις στην ίδια περιοχή.