ΚΟΣΜΟΣ

Σοϊγκού: Όλο και πιο κοντά σε «πυρηνική σύγκρουση» λόγω της προμήθειας πυρομαχικών στην Ουκρανία

Σοϊγκού: Όλο και πιο κοντά σε «πυρηνική σύγκρουση» λόγω της προμήθειας πυρομαχικών στην Ουκρανία

Μια ανησυχητική δήλωση κλιμάκωσης έκανε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία ενημέρωσε ότι απομένουν «όλο και λιγότερα βήματα» για μια πιθανή «πυρηνική σύγκρουση» και προειδοποίησε τη Βρετανία ότι θα «απαντήσει» για τις προμήθειες πυρομαχικών της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε την Τρίτη ότι απομένουν όλο και λιγότερα βήματα πριν από μια πιθανή «πυρηνική σύγκρουση» μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Σοϊγκού απαντούσε σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης λέγοντας ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση στην οποία είπε ότι η Μόσχα θα απαντήσει, όπως μετέδωσε το Interfax.

Ωστόσο, εν μέσω των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας στο Κρεμλίνο αυτή την εβδομάδα, και οι δύο χώρες προειδοποίησαν ότι δεν θα υπάρξουν νικητές σε μια πυρηνική σύγκρουση. Σε κοινή δήλωση της Ρωσίας και της Κίνας καλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπονομεύουν την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα.

Η Ρωσία και η Κίνα δήλωσαν σήμερα ότι «ενισχύουν τον συντονισμό και τη συνεργασία» τους.

Ο Σι δήλωσε στον Πούτιν νωρίτερα: «Η πρώιμη συγκομιδή της συνεργασίας (μας) είναι ορατή και η περαιτέρω συνεργασία προωθείται».

Ο Πούτιν ανέφερε ότι είναι «πεπεισμένος ότι η πολυεπίπεδη αμοιβαία επωφελής συνεργασία μας θα ενισχυθεί περαιτέρω».

Ο Σι από την πλευρά του είπε ότι η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα για να προωθήσουν μεγαλύτερη «πρακτική συνεργασία».

Ο Σι συναντήθηκε επίσης νωρίτερα με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, όπου χαιρέτισε τη Ρωσία και την Κίνα ως «μεγάλες γειτονικές δυνάμεις».

Οι εμπορικές σχέσεις του Πεκίνου και της Μόσχας έχουν «εκτοξευθεί» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνδέοντας τα έθνη στενότερα και εγείροντας ανησυχίες στη δυτική πρωτεύουσα για το πόσο μακριά θα φτάσουν οι δεσμοί.

Ο Σι, ο οποίος δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί την Κίνα φέτος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κίνας «θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην πολύπλευρη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας».

Πηγή: Daily Mail