ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις στη Γαλλία: Στις φλόγες το δημαρχείο του Μπορντό - Επεισόδια, συλλήψεις και τραυματισμοί

Στις φλόγες η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό
Στις φλόγες η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό
Α.Ρ

Καζάνι που βράζει η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό, με μαζικές διαδηλώσεις, ταραχές και συλλήψεις. «Δεν υποχωρούμε» φωνάζουν οι πολίτες με τον Εμανουέλ Μακρόν να απαντάει οτι η αύξηση του ορίου ηλικίας είναι αναγκαιότητα.

Το δημαρχείο του Μπορντό πυρπολήθηκε καθώς οι γαλλικές διαδηλώσεις συνεχίζονται για το σχέδιο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία χθες Πέμπτη (23/3), με 119.000 και πλέον πολίτες να πλημμυρίζουν το Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλωτές στην πρωτεύουσα, ενώ 80 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα. Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τη νομοθεσία που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια από τα 62 στα στα 64 έτη.

Τα συνδικάτα ζήτησαν περαιτέρω διαδηλώσεις την ερχόμενη Τρίτη (28/3), οι οποίες θα συμπέσουν με την επίσκεψη του Βρετανού βασιλιά Καρόλου Γ' στη χώρα. Εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί να βρίσκεται στη νοτιοδυτική πόλη του Μπορντό. Διαδηλωτές έκαψαν την εξώπορτα του δημαρχείου το απόγευμα της Πέμπτης μετά από μια ημέρα διαδηλώσεων και συγκρούσεων.

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για την πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμαμέν προσπάθησε να καταπνίξει οποιεσδήποτε ανησυχίες ενόψει της επίσκεψης του Καρόλου, λέγοντας ότι η ασφάλεια «δεν δημιουργεί πρόβλημα» και ότι ο μονάρχης θα είναι «καλοδεχούμενος» σύμφωνα με το AP.

Στο Παρίσι, σημειώθηκαν περιστασιακές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των μασκοφόρων ταραχοποιών που έσπασαν βιτρίνες, κατέστρεψαν δημόσια περιουσία και επιτέθηκαν σε εστιατόριο McDonald's, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ένας αστυνομικός που έχασε τις αισθήσεις του απομακρύνθηκε με ασφάλεια.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο AP μετέδωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και τους πέταξαν αντικείμενα και πυροτεχνήματα, με 33 άτομα να συλλαμβάνονται στη γαλλική πρωτεύουσα. Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, έγραψε στο Twitter: «Η επίδειξη και έκφραση διαφωνίας είναι δικαίωμα. Η βία και η υποβάθμιση που έχουμε δει σήμερα είναι απαράδεκτη. Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη προς την αστυνομία και τις δυνάμεις διάσωσης που κινητοποιήθηκαν».

«Είμαι αντίθετος σε αυτή τη μεταρρύθμιση και πραγματικά αντιτίθεμαι στο γεγονός ότι η δημοκρατία δεν σημαίνει πλέον τίποτα», είπε ένας διαδηλωτής στο Reuters. «Δεν εκπροσωπούμαστε και έτσι έχουμε βαρεθεί». «Διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν μπορέσουμε να ακουστούμε και όλοι οι άλλοι τρόποι... δεν μας επέτρεψαν να αποσύρουμε αυτή τη μεταρρύθμιση», είπε ένας άλλος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι ταραχές προκάλεσαν επίσης χάος στις μετακινήσεις με τρένο, στα διυλιστήρια πετρελαίου και την εκπαίδευση, ενώ οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού αποχώρησαν από την εργασία τους. Δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα όπως ο Πύργος του Άιφελ και το Παλάτι των Βερσαλλιών, όπου έχει προγραμματιστεί δείπνο για τον βασιλιά Κάρολο και τον Γάλλο πρόεδρο την επόμενη εβδομάδα, έκλεισαν επίσης την Πέμπτη.

Στη βόρεια πόλη της Ρουέν, μια νεαρή γυναίκα εθεάθη ξαπλωμένη στο έδαφος αφού υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο χέρι της. Μάρτυρες είπαν ότι έχασε τον αντίχειρά της αφού χτυπήθηκε από χειροβομβίδα που εκτόξευσε η αστυνομία για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στις δυτικές πόλεις Νάντη, Ρεν και Λοριάν.

«Ο δρόμος έχει νομιμότητα στη Γαλλία», είπε ένας διαδηλωτής στη Νάντη. «Αν ο κ. Μακρόν δεν μπορεί να θυμηθεί αυτή την ιστορική πραγματικότητα, δεν ξέρω τι κάνει εδώ». Τα συνδικάτα και η Αριστερά έκριναν την ημέρα πετυχημένη, αλλά το τι θα γίνει απο εδώ και πέρα είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι διαδηλώσεις θα χάσουν τη δυναμική τους και ότι η βία στους δρόμους θα απομακρύνει τους ανθρώπους. Η αντιπολίτευση λέει ότι οι διαμαρτυρίες δεν θα μειωθούν, αλλά τα συνδικάτα θα πρέπει να χαράξουν μια στρατηγική για το μέλλον, αντί να υπόσχονται περισσότερες μέρες όπως η Πέμπτη.

Από τον Ιανουάριο, έχουν γίνει εννέα πανεθνικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και τα γαλλικά συνδικάτα ζήτησαν δέκατη συνεχόμενη την ερχόμενη Τρίτη. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Παρισιού, που ξεκίνησαν την απεργία τους ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στις 6 Μαρτίου, την ανανέωσαν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Η οργή μεγάλωσε λόγω της απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, περνώντας τοη σχετική μεταρρύθμιση με προεδρικό διάταγμα, χωρίς ψήφο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε την κίνηση, λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαιότητα.