ΚΟΣΜΟΣ

Εuronews: «Mη σας ξεγελάνε οι δημοσκοπήσεις. Ο Ερντογάν δεν θα πέσει αμαχητί»

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΑΡ

Τουρκία: Σε πείσμα των προεκλογικών δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον Ερντογάν να χάνει διαρκώς έδαφος, ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολος στόχος, σημειώνει ο δημοσιογράφος και αναλυτής Χαμντί Φιράτ Μπουγιούκ σε άρθρο του στο Euronews

Πάει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που οι πολίτες της Τουρκίας περίμεναν με κομμένη την ανάσα το αποτέλεσμα βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα εδώ και 21 χρόνια, θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της ενωμένης αντιπολίτευσης στις 14 Μαΐου και αυτή τη φορά, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, λόγω των ατέρμονων πολιτικών και οικονομικών κρίσεων που βάθυναν μόνο από τους σεισμούς που κοστίζουν περισσότερο από το 10% του εθνικού ΑΕΠ της χώρας το 2023.

Οι καταστροφικοί δίδυμοι σεισμοί στις αρχές Φεβρουαρίου που σκότωσαν περισσότερους από 50 χιλιάδες ανθρώπους και άφησαν εκατομμύρια πολίτες άστεγους προκάλεσαν μόνο μια σημαντική μείωση της δημοτικότητάς του, με τον Ερντογάν να αναμένεται να πληρώσει το τίμημα της ανεπαρκούς αντίδρασης στην έκτακτη ανάγκη.

Αυτήν τη στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) και κοινός υποψήφιος για την προεδρία της Συμμαχίας του Έθνους, προηγείται στην προεδρική κούρσας με τουλάχιστον 10 μονάδες μπροστά από τον Ερντογάν. Ο Κιλιτσντάρογλου αναμένεται επίσης να λάβει υποστήριξη από μικρότερα κόμματα καθώς και από το τρίτο μεγαλύτερο μπλοκ της Τουρκίας, με επικεφαλής το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP)

Ανεξάρτητα από τα μαύρα σύννεφα, ο Ερντογάν και η Λαϊκή Συμμαχία του φαίνονται αδιάφοροι και σίγουροι για μια ακόμη νίκη. Πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται, αλλά η απάντηση μπορεί να εξαχθεί από το παρελθόν του.

Στα μάτια του Ερντογάν το κράτος είναι ο ίδιος

Για τον Ερντογάν, μια νίκη θα αντιπροσώπευε ένα πράσινο φως για να εδραιώσει την αυταρχική διακυβέρνησή του μια για πάντα. Μια νίκη θα του παρείχε έναν τρόπο να κυβερνήσει οριστικά την Τουρκία, απομακρύνοντας τη χώρα από τη Δύση και την ΕΕ και καταστρέφοντας κάθε μορφή αντιπολίτευσης εναντίον του. Για την αντιπολίτευση, οι εκλογές της 14ης Μαΐου θεωρούνται η τελευταία ευκαιρία για να διατηρηθεί η τουρκική δημοκρατία και να αποτραπεί η περαιτέρω διολίσθηση της χώρας προς την αυταρχική διακυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον δεκαετιών του στην εξουσία, ο Ερντογάν επέβαλε σχεδόν απόλυτο έλεγχο στους κρατικούς θεσμούς, ειδικά μετά την καθιέρωση εκτελεστικής προεδρίας το 2018, δίνοντας ανώτατες εξουσίες στο γραφείο του. Έκτοτε, άτομα που διατηρούν δεσμούς με τον Ερντογάν και το κόμμα του τοποθετούνται συστηματικά σε θέσεις εξουσίας στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία, τον στρατό και άλλους κρατικούς θεσμούς.

Ενώ άλλα κόμματα βασίζονται μόνο σε δωρεές, εκτός από την ταπεινή οικονομική υποστήριξη από το ταμείο της χώρας, ο Ερντογάν και το κόμμα του ελέγχουν όλα τα οικονομικά μέσα του κράτους. Μόνο η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας έχει δαπανήσει σχεδόν 233 εκατομμύρια λίρες (περίπου 11,3 εκατομμύρια ευρώ) τους πρώτους δύο μήνες του 2023 — αύξηση 274% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Στην πραγματικότητα, η Διεύθυνση Επικοινωνιών — αν και τεχνικά κρατικός θεσμός — αποδείχθηκε ότι ήταν το εργαλείο του Τούρκου προέδρου για προπαγάνδα και άσκηση πίεσης σε ό,τι έχει απομείνει από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Καθώς πλησιάζει η ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρησιμεύει όλο και περισσότερο για τα προεκλογικά παιχνίδια του Ερντογάν εκτός από το να του παρέχει μια σημαντική πλατφόρμα για εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης, καθώς περισσότερο από το 90% των μέσων ενημέρωσης ανήκει ή ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Τα υπόλοιπα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να αισθάνονται την πίεση μετά από βαριά πρόστιμα. Μετά την καταστροφή του σεισμού και με τις εκλογές να πλησιάζουν, οι τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν τιμωρηθεί σοβαρά και έχουν επιβληθεί πρόστιμα για την κριτική τους κάλυψη πριν από την ψηφοφορία από το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTUK) την κρατική υπηρεσία που παρακολουθεί τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Πόλεμος στα social media και περιφρόνηση του Twitter

Αλλά η εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης δεν θα τελειώσει εκεί. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει έναν μηχανισμό ελέγχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δρακόντειους νόμους και κανονισμούς. Η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης το Twitter κατά τη διάρκεια της καταστροφής του σεισμού, λέγοντας ότι ευθύνεται για την αύξηση της παραπληροφόρησης μετά την οργή για την αναποτελεσματική και αργή αντίδραση της κυβέρνησης στην καταστροφή.

Ειδικοί, πολιτικοί και σχολιαστές επέκριναν την απαγόρευση, λέγοντας ότι το Twitter ήταν η κύρια πηγή επικοινωνίας για πολλούς ανθρώπους που αναζητούσαν επιζώντες και θύματα, καθώς και για τοπικές και εθνικές εκστρατείες βοήθειας. Η κυβέρνηση του Ερντογάν επέβαλε περιορισμό ή οριστικό αποκλεισμό της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία από τότε που ακτιβιστές χρησιμοποίησαν ευρέως πλατφόρμες όπως το Twitter για να οργανώσουν και να επικοινωνήσουν κατά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Gezi το 2013 στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διαδηλώσεις αποτέλεσαν μια τεράστια πρόκληση για την εξουσία του εκείνη την εποχή που έληξε με μια βάναυση αστυνομική καταστολή που προκάλεσε αρκετούς θανάτους μεταξύ των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να χαρακτηρίσει το Twitter ως «πρόβλημα», κατηγορώντας το ότι διαδίδει «αμετάβλητα ψέματα». Στη συνέχεια άσκησε ανοιχτή κριτική στο Twitter, αποκαλώντας το "Twitter, mwitter!" και απειλώντας να το «εξαλείψει» ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2014.

Οι αξιωματούχοι το απαγόρευσαν λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία με την αιτιολογία ότι επέτρεπε στην πλατφόρμα «προσβλητικές» αναρτήσεις Τούρκων πολιτών με φόντο τον νόμο που επιτρέπει στο Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών να αποκλείει οποιονδήποτε ιστότοπο ή δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης αν πιστεύει ότι συνιστά «παραβίαση απορρήτου». Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσεινα επιβάλει παρόμοια απαγόρευση πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τις εκλογές χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την «παραπληροφόρηση».

Εσωτερική ανατροπή

Στο μεταξύ, όλο και περισσότερες αναφορές δείχνουν ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του προσπαθούν να ανατρέψουν την πλατφόρμα εκ των έσω. Τους τελευταίους μήνες, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς Twitter που παρουσιάζονται ως ειδησεογραφικά μέσα χωρίς να προσδιορίζονται μέλη της συντακτικής τους επιτροπής, δημοσιογράφοι ή ακόμη και να συνδέονται με έναν ιστότοπο.

Αυτοί οι λογαριασμοί, που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς, φέρεται να ελέγχονται από τους στρατούς των «τρολ»του AKP. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί σχολιαστές με επιρροή, αναλυτές και ακαδημαϊκοί αποκάλυψαν ότι δεκάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που χρησιμοποιούν τα ονόματά τους έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ισχυρίζονται ότι αυτοί οι λογαριασμοί -που ελέγχονται από τα κυβερνητικά τρολ- στοχεύουν να χειραγωγήσουν τις συζητήσεις στο Twitter για την πολιτική και τις επερχόμενες εκλογές. Τα bots και οι ψεύτικοι λογαριασμοί υποστηρίζουν επίσης άλλους πολιτικούς, όπως ο Mουχαρέμ Ιντσέ, πρώην στέλεχος του CHP και υποψήφιος για την προεδρία του 2018, ο οποίος αναμένεται να πάρει μερικές από τις ψήφους που διαφορετικά θα πήγαιναν πιθανότατα στον Kιλιτσντάρογλου,

Αυξάνονται οι φόβοι για εκλογική νοθεία

Οι αυξημένοι φόβοι για πιθανή εκλογική νοθεία δεν είναι αβάσιμη υστερία. Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι δεν θα υπάρξουν απόπειρες, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό κακόβουλης δράσης από τις αρχές στην εποχή του Ερντογάν.

Πιο πρόσφατα, το 2017, το Τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ή YSK, φέρεται να δέχτηκε έως και 2,5 εκατομμύρια ασφράγιστα ψηφοδέλτια — τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να παραποιηθούν — σε ένα δημοψήφισμα που επέτρεψε στον Ερντογάν να υπονομεύσει το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας και να προωθήσει την προαναφερθείσα εκτελεστική προεδρία

Η απόφαση του YSK υποστηρίχθηκε από το AKP. Η αντιπολίτευση, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα και οι διεθνείς οργανισμοί το καταδίκασαν. Το 2019, ο Ερντογάν έκανε το αδιανόητο αφού έχασε σημαντικές πόλεις της Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Αττάλεια και τα Άδανα, από την αντιπολίτευση στις τοπικές εκλογές.

Το YSK, φοβούμενο τον Ερντογάν, ακύρωσε την ψηφοφορία για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης λόγω εικαζόμενων παρατυπιών. Ωστόσο, οι εκλογές των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων - στις οποίες το κόμμα του Ερντογάν είχε την πλειοψηφία - δεν ακυρώθηκαν, παρόλο που οι άνθρωποι ψήφισαν ταυτόχρονα με τις ίδιες κάλπες. Στον δεύτερο γύρο, ο υποψήφιος του Ερντογάν γνώρισε μια ταπεινωτική ήττα έναντι του δημοφιλούς δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης Eκρέμ Ιμάμογλου.

Τι θα γίνει με τις ψήφους στις σεισμόπληκτες περιοχές;

Αυτή τη φορά, ένα σημαντικό ζήτημα πηγάζει από το γεγονός ότι δεν είναι σαφές πώς θα ψηφίσουν οι άνθρωποι στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς, καθώς δεν υπάρχουν όρθια κτήρια σε ορισμένες πόλεις και πόλεις.

Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε ασφαλέστερες περιοχές, αλλά μόνο 345.000 άτομα έχουν εγγραφεί σε άλλες πόλεις για εκλογές από τότε. Στην ανατολική Τουρκία που επλήγη από τον σεισμό, ο Ερντογάν συμμάχησε με το Κουρδικό εθνικιστικό και ισλαμιστικό Κόμμα Ελεύθερων Σκοπών, HÜDA PAR, αναφέροντας ότι η ασφάλεια των εκλογών στις πληγείσες περιοχές θα επωφεληθεί από τη συμμαχία.

Το HÜDA PAR είναι γνωστό ότι έχει δεσμούς με το τουρκικό παράρτημα της «Χεζμπολάχ», που θεωρήθηκε υπεύθυνο για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων διανοουμένων, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών, τη δεκαετία του 1990. Είναι επίσης μια χαρακτηρισμένη ισλαμιστική μαχητική τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες. Υπάρχουν πλέον φόβοι ότι ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει το HÜDA PAR για να χρησιμοποιήσει το χάος προς όφελός του με παράνομα μέσα, είτε πρόκειται για κλοπή ψηφοδελτίων είτε για εκφοβισμό ψηφοφόρων.

Επιπλέον, η Ρωσία, η οποία έχει κατηγορηθεί για κακόβουλη επιρροή σε πολλές εκλογές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ξεκάθαρα τον Ερντογάν καθώς η κυβέρνησή του παραμένει η μόνη γέφυρα για το ρωσικό εμπόριο μετά τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ο Ερντογάν ψήφισε πέρυσι έναν νέο εκλογικό νόμο που ευνοεί ανοιχτά το κόμμα και τους συμμάχους του. Εκτός από τον λεπτομερή μαθηματικό υπολογισμό για το πώς το AKP θα μπορούσε να πάρει περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο με λιγότερες ψήφους ως αποτέλεσμα των αλλαγών, η δομή των εκλογικών επιτροπών ήταν επίσης αλλαγμένη.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, χιλιάδες δικαστικοί αξιωματούχοι απολύθηκαν από τις θέσεις τους ως μέρος της καταστολής των αντιπάλων της κυβέρνησης και ο κυβερνών συνασπισμός κατηγορήθηκε ότι ευνοούσε τους συμμάχους τους ενώ διορίζει νέους δικαστές και εισαγγελείς.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους δικαστές θα προεδρεύουν στα εκλογικά συμβούλια της περιφέρειας, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να ανταποδώσουν τη χάρη σε αυτούς που τους διόρισαν, να αγνοήσουν οποιαδήποτε απόπειρα απάτης ή ακόμη και να συμμετάσχουν οι ίδιοι σε αυτήν.

Η αντιπολίτευση πρέπει να είναι έτοιμη

Ο Ερντογάν απέδειξε οτι είναι πολιτικός στρατηγός, κερδίζοντας κάτω από απροσδόκητες συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η ενωμένη και όλο και πιο αισιόδοξη αντιπολίτευση είναι βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη πραγματική δοκιμασία — και μπορεί να αποδειχθεί δοκιμασία και για τους δύο.

Ο Κιλιτσντάρογλου ένωσε πίσω του τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά είναι γνωστός για τις εκλογικές του ήττες έναντι του Ερντογάν. Ενώ κέρδισε μία νίκη στις τοπικές εκλογές το 2019, ο Κιλιτσντάρογλου έχασε τέσσερις γενικές εκλογές, δύο δημοψηφίσματα και δύο τοπικές εκλογές έναντι του Ερντογάν, ανεβάζοντας το σύνολο μεταξύ των δύο όλα αυτά τα χρόνια σε 8-1 υπέρ του Ερντογάν.

Και παρά το μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έχουν επίσης παραπλανήσει τόσο τους πολιτικούς όσο και τους ψηφοφόρους στο παρελθόν. Το 2022, ο ισχυρός άνδρας της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν φαινόταν να βρίσκεται στο χείλος της ήττας στις εκλογές έναντι μιας ενωμένης αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, ο Όρμπαν έκανε μια επιστροφή και πέτυχε άλλη μια εκπληκτική νίκη, ενισχύοντας τον έλεγχό του στην Ουγγαρία παρά τις ανελεύθερες πολιτικές που προωθεί. Σε μια εξαιρετικά πολωμένη χώρα όπως η Τουρκία, οι κάλπες μπορεί επίσης να κάνουν τους ανθρώπους να μην βγουν έξω να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών λόγω της εμπιστοσύνης τους σε μια νίκη.

Ό,τι κι αν λένε οι δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν έχει ισχυρή βάση ψηφοφόρων (περίπου 30-35%) και γνωρίζει πολύ καλά το προφίλ του εκλογικού του σώματος, ενώ διαθέτει κάθε μέσο για να το διευρύνει. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, είναι πολύ ποικιλόμορφη και έχει λιγότερη εμπειρία στη συνεργασία. Και μόνο η συμφωνία για τον κοινό υποψήφιο θα μπορούσε σχεδόν να τερματίσει τη συμμαχία της αντιπολίτευσης μόλις πριν από δύο εβδομάδες - ένα ενδεικτικό σημάδι ότι δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο θα πίστευε κανείς.

Ο Ερντογάν το γνωρίζει, επίσης, και θα προσπαθήσει να χειραγωγήσει τις διαφορές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ειδικά όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα και τη σχέση με το φιλοκουρδικό HDP.

Ο Ερντογάν έχει ακόμα χαρτιά στο μανίκι του

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα της εκλογικής διαδικασίας πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις πρωτοβουλίες πολιτών από τώρα έως τα μέσα Μαΐου.

Εάν η αντιπολίτευση θέλει να κερδίσει, μαζί με όλους όσοι πιστεύουν στη σωτηρία της τουρκικής δημοκρατίας, δεν πρέπει να είναι παθητικοί και πρέπει από κοινού να ενισχύσουν την άμυνά τους απέναντι στα παιχνίδια του Ερντογάν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές.

Γιατί ακόμα κι αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, θα τελειώσει μόνο όταν το πει ο Ερντογάν και παραδεχτεί την ήττα. Εξάλλου, δύο δεκαετίες αργότερα, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία χωρίς να παίξει όλα τα εναπομείναντα χαρτιά του και έχει ακόμα πολλά από αυτά στο μανίκι του

Πηγή: Euronews