ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με πολυτελές γιοτ αγνώστου ιδιοκτήτη στην Καραϊβική: Γιατί το «βγάζουν στο σφυρί»

Το Alfa Nero
Το Alfa Nero
Getty

Το σούπερ γιοτ «Alfa Nero» παραμένει αγκυροβολημένο σε λιμάνι της Αντίγκουα στην Καραϊβική από τις αρχές του 2022. Ο Ρώσος ολιγάρχης με τον οποίο συνδέθηκε λέει τώρα πως δεν είναι δικό του και η κυβέρνηση σκοπεύει να το πουλήσει άμεσα. Υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να βουλιάξει, λέει

Ένα «εγκαταλελειμένο» γιοτ 82 μέτρων με κομμωτήριο, τζακούζι και πισίνα αξίας 81 εκατομμυρίων δολαρίων παραμένει αγκυροβολημένο στην Καραϊβική εδώ και μήνες, σε ένα μυστήριο για την παγκόσμια ναυσιπλοϊα που όλο και βαθαίνει.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε συνδέσει το σούπερ γιοτ «Alfa Nero» με τον Ρώσο ολιγάρχη Αντρέι Γκουριέφ, ο οποίος φέρεται ως «στενός συνεργάτης» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Γκουριέφ, ο οποίος είναι ο ιδρυτής της εταιρείας λιπασμάτων PhosAgro και έχει καθαρή περιουσία 10,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τιμωρήθηκε από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Χθες (28/3) νόμιμος εκπρόσωπός του είπε στο Bloomberg ότι το πλοίο δεν ανήκει στον μεγιστάνα. «Όπως έχουμε ενημερώσει τις αρχές της νησιωτικής χώρας Αντίγκουα, ο κ. Γκουριέφ ούτε κατέχει ούτε ελέγχει το Alfa Nero και απλώς χρησιμοποιεί κατά καιρούς το πλοίο υπό εμπορική ναύλωση από το 2014», δήλωσε.

Η κυβέρνηση της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα θέλει τώρα να απομακρύνει απο το λιμάνι της το εγκαταλελειμμένο σούπερ γιοτ. Σε ανακοίνωσή της στις 21 Μαρτίου, η κυβέρνηση του έθνους της Καραϊβικής κήρυξε το πλοίο «εγκαταλελειμμένο» και είπε ότι σκοπεύει να το πουλήσει για να εξοφλήσει τα χρήματα που οφείλει για τρόφιμα και καύσιμα.

Ο Γκαστόν Μπράουν, ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, δήλωσε στις 20 Μαρτίου ότι η κυβέρνησή του είχε λάβει προσφορές άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων για το γιοτ, σύμφωνα με την Daily Observer, ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Ξεμένει από χρήματα για να ταΐσει το πλήρωμά του

Καθώς «φουσκώνει» ο λογαριασμός του σκάφους, οι αρχές εξακολουθούν να σχεδιάζουν να το πουλήσουν εάν κανείς δεν διεκδικήσει την ιδιοκτησία του έως τις 31 Μαρτίου, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο τον διαχειριστή του λιμανιού της Αντίγκουα.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση του γιοτ για να πληρώσει ένα χρέος ύψους 500.000 δολαρίων που οφείλει στο Antigua Yacht Club Marina για καύσιμα. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Ο Μπράουν έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook στις 16 Μαρτίου ότι το σκάφος δεν έχει πλέον χρήματα για να ταΐσει το πλήρωμά του. Βρίσκεται στο έθνος της Καραϊβικής για περισσότερους από 18 μήνες, είπε.

Το γιοτ εγκυμονεί επίσης κινδύνους για το λιμάνι της Αντίγκουα, είπε στην Daily Observer. «Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά. Ίσως κάποιες από τις πόρτες να ανοίξουν και να αρχίσει να μπαίνει νερό και να βυθιστεί», είπε ο Μπράουν. Πρόσθεσε ότι το Alfa Nero θα μπορούσε επίσης να είναι ανασφάλιστο και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο λιμάνι.

«Μιλάμε για περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτό το λιμάνι. Και μπορείτε να φανταστείτε αν αυτό το σκάφος έπιανε φωτιά τι θα συνέβαινε», είπε ο Μπράουν, σύμφωνα με την Daily Observer.

Προοριζόταν για Έλληνα επιχειρηματία

Η ναυπήγηση του Alfa Nero ολοκληρώθηκε από τα ναυπηγεία Oceanco το 2007 και με μήκος 82 μέτρων συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ιδιωτικά σούπερ γιοτ στον πλανήτη. Το σκάφος είχε κατασκευαστεί αρχικά για τον Έλληνα επιχειρηματία Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Σύμφωνα με yachtbible.com, ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να το πουλήσει το 2009 αντί 190 εκατομμυρίων δολαρίων, όμως στη συνέχεια η τιμή του έπεσε. Ο Γκουριέφ φέρεται να το αγόρασε το 2014.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο. Τον περασμένο Αύγουστο υπάλληλοι της τοπικής κυβέρνησης μαζί με μέλη της Interpol και πράκτορες του FBI έκαναν έφοδο στο Alfa Nero προς αναζήτηση εγγράφων, που θα αποδείκνυαν ως ιδιοκτήτη του τον Αντρέι Γκουριέφ.

Το γιοτ είχε μετακινηθεί για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν πλέοντας κατά μήκος της ακτής κατέφυγε σε έναν δυτικό κόλπο της Αντίγκουα , πιθανότατα για να αποφύγει μια καταιγίδα. Το πώς χρηματοδοτήθηκε το σύντομο ταξίδι του δεν έχει διευκρινιστεί.