ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ποιος είναι ο 21χρονος που διέρρευσε αρχεία του Πενταγώνου - Η στιγμή της σύλληψης

O Τζακ Τεισέϊρα
O Τζακ Τεισέϊρα
Facebook

HΠΑ: Ο Τζακ Τεισέϊρα ο οποίος συνελήφθη για διαρροή αρχείων του Πενταγώνου παρουσιάζεται σήμερα (14/4) ενώπιον δικαστηρίου στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης

Ο Τζακ Τεισέϊρα, 21 ετών, συνελήφθη από το FBI στο σπίτι της οικογένειάς του στο Ντάιτον, στην επαρχία της Μασαχουσέτης, την Πέμπτη (13/4). Ντυμένος με σορτς και μπλουζάκι, απομακρύνθηκε καθώς αιωρούνταν τα ελικόπτερα των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων. Κατηγορείται για μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και μετάδοση απόρρητων πληροφοριών.

Οι διαρροές αποκάλυψαν εκτιμήσεις των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και ευαίσθητα μυστικά για τους Αμερικανούς συμμάχους, που φέρνουν σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον και θέτουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Ο 21χρονος εργάστηκε ως ειδικός πληροφορικής στην πτέρυγα πληροφοριών της Εθνικής Φρουράς της Μασαχουσέτης, που εδρεύει στη Βάση Εθνικής Φρουράς Otis Air στο Cape Cod. Παράλληλα συμμετείχε σε ένα διαδικτυακό chat room που αποτελείται κυρίως από άντρες έφηβους, με τους οποίους φέρεται να μοιραζόταν άκρως απόρρητες πληροφορίες για μήνες.

Στις φωτογραφίες της σύλληψης φαίνεται αδύνατος με τη σκούρα μπλε στολή του της πολεμικής αεροπορίας, έχει νεανικό βλέμμα και είναι ελάχιστα μεγαλύτερος από τους έφηβους φίλους του στην διαδικτυακή ομάδα στην οποία διέρρευσαν τα απόρρητα έγγραφα.

Το απόγευμα της Πέμπτης, το FBI τον συνέλαβε και έκανε έρευνα στο σπίτι του. Βίντεο από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό τον δείχνει να απομακρύνεται με χειροπέδες. Αναγνωρίστηκε από τους New York Times ως η ηγετική φυσιογνωμία σε μια ομάδα διαδικτυακών συνομιλιών gaming, Thug Shaker Central, στο κοινωνικό δίκτυο Discord. Οι λεπτομέρειες που έχουν προκύψει για τον Τεϊσέιρα τον έβαλαν στο κάδρο ως πρόσωπο ενδιαφέροντος για την έρευνα διαρροής.

Αναπτυγμένος στην 102η πτέρυγα πληροφοριών της εθνικής φρουράς της Μασαχουσέτης, ο Τεισέϊρα ήταν επίσης βασικό μέλος μιας ομάδας περίπου 30 ατόμων που είχαν κοινό ενδιαφέρον για όπλα, βιντεοπαιχνίδια και ρατσιστικά memes. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν γνωστός στα μέλη της ομάδας ως OG και είχε αναγνωριστεί μια μέρα νωρίτερα από την Washington Post ως η πηγή της διαρροής.

Το Thug Shaker Central που δημιουργήθηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2020, ήταν ένα δωμάτιο συνομιλίας μόνο με προσκλήσεις. Φαίνεται ότι από την αρχή, ο διαρρήκτης προσπάθησε να εντυπωσιάσει τα νεαρά μέλη του, γράφοντας μηνύματα βαριά με αρκτικόλεξα και ορολογία, δημοσιεύοντας απόρρητα έγγραφα, αρχικά πληκτρολογώντας αυτολεξεί μεταγραφές και στη συνέχεια διέρρευσε πραγματικά έγγραφα - τα οποία φαινόταν ότι είχαν αφαιρεθεί φυσικά από μία ασφαλή θέση και είχαμ φωτογραφηθεί.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο OG είπε σε άλλα μέλη ότι αυτά ήταν έγγραφα που είχε φέρει στο σπίτι από μια «στρατιωτική βάση» όπου μερικές φορές εργαζόταν σε μια ασφαλή εγκατάσταση που απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Υπογραμμίζοντας τις υποψίες ότι το άτομο μπορεί να ήταν ο Tεισέϊρα, οι New York Times ανέφεραν λεπτομέρειες για το εσωτερικό του παιδικού του σπιτιού, που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε οικογενειακές φωτογραφίες

Η μητέρα του Ντον επιβεβαίωσε ότι ο γιος της ήταν μέλος της Εθνοφρουράς και είπε ότι πρόσφατα δούλευε με βάρδιες σε μια βάση στο Cape Cod και τις τελευταίες ημέρες είχε αλλάξει τον αριθμό τηλεφώνου του.

Η είδηση για τη διαρροή εγγράφων εξαπλώθηκε από το Κίεβο μέχρι τη Σεούλ και σε άλλες παγκόσμιες πρωτεύουσες, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη και επαναφέροντας υποψίες ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους συμμάχους τους. Η εξήγηση που έδωσαν οι υπεύθυνοι ειναι οτι ο Τεισέϊρα δεν ήταν πληροφοριοδότης, αλλά ένας νεαρός άνδρας που ήθελε να κάνει επίδειξη στους νεαρούς φίλους του με τα έγγραφα

«Είναι έξυπνος άνθρωπος. Ήξερε τι έκανε όταν δημοσίευσε αυτά τα έγγραφα, φυσικά. Δεν ήταν τυχαίες διαρροές κανενός είδους», είπε ένα μέλος στην Washington Post.

Αλλά υπήρχε και μια πιο σκοτεινή πλευρά του OG. Σε ένα βίντεο που είδε η Washington Post, ένας άνδρας που προσδιορίζεται ως OG εμφανίζεται σε ένα πεδίο βολής με ένα μεγάλο τουφέκι, κάνοντας ρατσιστικές και αντισημιτικές συκοφαντίες στην κάμερα. Καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τον ένοχο, τίθενται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την τελευταία εξαιρετικά ενοχλητική διαρροή πληροφοριών των ΗΠΑ.