ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Πράσινο φως» των ΗΠΑ στην αναβάθμιση του συστήματος επικοινωνίας των F-16

Τουρκικά F-16

Έγκριση του για την παραχώρηση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 έδωσε το Πεντάγωνο

Με καλό «μάτι» βλέπουν στην Τουρκία την ένδειξη καλής θέλησης από τις ΗΠΑ με την έγκριση της πώλησης του νέου συστήματος επικοινωνίας των F-16.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση με θετικό τρόπο τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη «ξεκλειδώνει» το βασικό κιτ εκσυγχρονισμού των τουρκικών μαχητικών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ: «Έχουμε μια είδηση της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο πως δίνει την έγκριση του για την παραχώρηση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16. Το σύστημα εκσυγχρονισμού αφορά το Link-16 το οποίο είναι το ραδιοδίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών. Με την απόφαση αυτή θα ενημερωθεί το Κογκρέσο και θα εγκριθεί. Αν εντός 15 ημερών δεν υπάρξει κάποια ένταση στο Κογκρέσο, τότε θα επισημοποιηθεί η πώληση».

Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global σημείωσε: «Ξέρουμε πως ο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως υποστηρίζει την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία. Αλλά τα ελληνικά και το αρμένικα λόμπι προσπαθούσαν να εμποδίσουν αυτή την προσπάθεια και για αυτό υπήρχε η πληροφορία πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μετέφερε αυτό το αίτημα στο Κογκρέσο. Μια λεπτομέρεια που ήρθε τώρα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να ενημερώσει το Κογκρέσο πως εγκρίνει την πώληση των συστημάτων Link-16 που αφορά τις επικοινωνίες και τη μετάδοση δεδομένων των F-16».

Αναφορές Καλίν στα ελληνικά νησιά

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση σημείωσε ότι «με την Ελλάδα χρειαζόμαστε διπλωματική αποθεραπεία», αναφερόμενος στα ελληνικά νησιά και στη σχέση φιλίας που πρέπει να διατηρηθεί:

«Από την άποψη των αρχών, με την Ελλάδα δεν θα πρέπει να μπαίνουμε σε καβγάδες. Όμως έχουμε κάποια βάρη που μας φορτώνει η ιστορία και η γεωγραφία. Δίχως να περιθάλψουμε αυτά, δίχως να τα περάσουμε από διπλωματική αποθεραπεία και δίχως να βρούμε λύσεις σε αυτά δεν μπορείτε να κάνετε βήμα προς το μέλλον. Υπάρχει μια πραγματικότητα που μας έχει επιβάλει η γεωγραφία. Υπάρχουν τα νησιά, το στρίμωγμα της γεωγραφίας, κάποιες πρακτικές του παρελθόντος, υπάρχει το Κυπριακό ζήτημα. Μαζί με όλα αυτά προσπαθείτε να διαχειριστείτε αυτή τη σχέση».

Παράλληλα, ο κ. Καλίν σημίωσε: «Εγώ αν θέλω την ασφάλεια της πόλης Ούρφα, του Χατάι και του Άντεπ τότε είμαι υποχρεωμένος να εξασφαλίσω το να υπάρχει ασφάλεια των περιοχών που βρίσκονται 30 ή 40 ίσως και 150 χιλιομέτρων πέραν των συνόρων. Αν επιθυμώ την ασφάλεια της Αδριανούπολης και της Θράκης τότε πρέπει να κοιτάξω στα Βαλκάνια και στη νότια Ευρώπη. Άρα την γραμμή της ασφάλειας μας πρέπει να την χαράξουμε πιο πέρα πιο μπροστά. Πρέπει να υπάρχει μια προοπτική 360 μοιρών. Το τι συμβαίνει σε Δαμασκό, Βαγδάτη, Αθήνα, Τεχεράνη, Σόφια και Τιφλίδα. Αυτός είναι ο πρώτος κύκλος. Υπάρχουν και άλλοι. Το ενδιαφέρον φτάνει μέχρι και τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Τόκιο».