«Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΕΥΚΟΛΑ», ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Φόβοι για βία και νοθεία λίγο πριν από τις κάλπες - Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Εκλογές Τουρκία: Φόβοι για βία και νοθεία λίγο πριν από τις κάλπες - Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Αυξάνεται ο φόβος ότι ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του θα καταφύγουν στη βία για να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους και να αμφισβητήσουν τις εκλογές

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία. Όμως, μεταξύ των στελεχών της αντιπολίτευσης και των αναλυτών αυξάνεται ο φόβος ότι ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του θα καταφύγουν στη βία για να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους και να αμφισβητήσουν τις εκλογές σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι υπέρ του νυν προέδρου, αναφέρει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της βρετανικής εφημερίδας «The Independent».

Η τουρκική αντιπολίτευση, οι διεθνείς εταίροι και σύμμαχοι της Τουρκίας, ακόμη και όσοι βρίσκονται στο στρατόπεδο του προέδρου, πρέπει λάβουν υπόψη αυτό το ενδεχόμενο και να προσπαθήσουν για ειρηνικές και ομαλές εκλογές.

Ο Ερντογάν, ένας αριστοτέχνης πολιτικός που γνωρίζει να κερδίζει εκλογές, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Έχει διοχετεύσει δημόσια κονδύλια σε διάφορα έργα που εγκαινιάζει καθημερινά, όπως το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Τουρκίας καθώς και το πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα της Τουρκίας, στο Ακούγιου, αναφέρει ο Βρετανός συντάκτης.

Ενδεικτικές, άλλωστε, είναι και οι δηλώσεις του Ογκούζ Καάν Σαλίτσι, αναπληρωτή αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ακεραιότητα των εκλογών, περιλαμβανομένων πιθανών τεχνικών προβλημάτων στη διάρκεια της ψηφοφορίας ή της καταμέτρησης των ψήφων κατά την ημέρα των εκλογών, είπε ο Σαλίτσι.

Δημοσκόπηση: Οριακή νίκη Ερντογάν στον πρώτο γύρο – Επικράτηση Κιλιτσντάρογλου στο δεύτερο

Δημοσκόπηση της εταιρείας Konda καταγράφει οριακή νίκη του Ερντογάν στον πρώτο γύρο και επικράτηση με μικρή διαφορά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στον δεύτερο.

Στον πρώτο γύρο, ο Ερντογάν αναμένεται να συγκεντρώσει το 43% των ψήφων, ο Κιλιτσντάρογλου το 42%, ο Ιντζέ το 8% και ο Ογάν το 2%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διέρρευσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στον δεύτερο γύρο ο Κιλιτσντάρογλου προβλέπεται ότι λάβει το 51% και ο Ερντογάν 49%.

Μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία, 14 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο Toύρκος πρόεδρος και ο βασικός αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πραγματοποίησαν νέες μεγάλες συγκεντρώσεις την Κυριακή. Ο Ερντογάν, ο οποίος μίλησε ενώπιον χιλιάδων οπαδών του σε κεντρική πλατεία της Άγκυρας μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, ντυμένος με ένα κασκόλ ποδοσφαιρικής ομάδας της τουρκικής πρωτεύουσας, εξαπέλυσε οξεία επίθεση στο κύριο κόμμα του συνασπισμού της εξακομματικής αντιπολίτευσης: «Αν θέλετε να μάθετε το CHP, τρεις λέξεις αρκούν: Σκουπίδια, βάλτος, λάσπη… ».

Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος για συντριπτική νίκη του κόμματος του και τόνισε: «Στις 14 Μαΐου, το έθνος μας, Θεού θέλοντος, θα τους εξαφανίσει από την πολιτική σκηνή».

Σε αντίστοιχους υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου. «Αγοράζουμε κριθάρι από το εξωτερικό, αγοράζουμε κρέας από το εξωτερικό. Δεν μπορούν οι αγρότες μας να τα παράγουν αυτά; Αλλά θέλουν οι αγρότες μας να είναι φτωχοί… Δεν έχω μάτια για παλάτια. Θα πάμε στο ταπεινό Τσανκαγιά του Μουσταφά Κεμάλ» υπογράμμισε.

Ενόψει του καλοκαιριού κα των ανησυχιών για δασικές πυρκαγιές λόγω της κλιματικής κρίσης, ο αρχηγός του CHP και επικεφαλής του εξακομματικού συνασπισμού καυτηρίασε το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει 16 αεροπλάνα, τονίζοντας την ανάγκη πώλησής τους και αγοράς νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Σχετικές ειδήσεις