ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Τουλάχιστον 21 νεκροί στις πυρκαγιές που μαίνονται στα Ουράλια

Ρωσία: Τουλάχιστον 21 νεκροί στις πυρκαγιές που μαίνονται στα Ουράλια
The Washington Post

Ρωσία: Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου στην περιοχή Κουργκάν και στη γειτονική περιοχή Tιουμέν.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μέχρι στιγμής, στις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στα Ουράλια Όρη, πολλές από τις οποίες είναι αποτέλεσμα εμπρησμών, με αξιωματούχους των ιατρικών υπηρεσιών να εκτιμούν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS

Το υπουργείο Εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή του Κουργκάν, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, ανακοίνωσε ότι έχουν ταυτοποιηθεί 46 ύποπτοι και έχουν στοιχειοθετηθεί επτά ποινικές υποθέσεις κατά τον φερόμενων εμπρηστών, ενώ ορισμένοι από τους υπόπτους είναι ανήλικοι. Τα κίνητρα των φερόμενων εμπρηστών δεν είναι σαφή.

Δασικές πυρκαγιές πλήττουν εδώ και χρόνια τα δάση και τις στέπες της Ρωσίας κατά τους θερμούς μήνες, αλλά έχουν αυξηθεί σε ένταση τα τελευταία χρόνια. Η περίοδος πυρκαγιών του 2021 ήταν η μεγαλύτερη που είχε ποτέ η Ρωσία, με 188 εκατομμύρια στρέμματα δάσους να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την Greenpeace Ρωσίας. Πέρυσι, ο καπνός των πυρκαγιών έφτασε εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι τη Μόσχα, πνίγοντας τους κατοίκους της πόλης.

Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου στην περιοχή Κουργκάν και στη γειτονική περιοχή Tιουμέν. Ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Αλεξάντερ Κουρενκόφ επισκέφθηκε το Κουργκάν τη Δευτέρα, καθώς οι πυρκαγιές συνέχισαν να εξαπλώνονται.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση για τις προσπάθειες περιορισμού τους, ο Κουρενκόφ δήλωσε: «νομίζω ότι σήμερα θα τα καταφέρουμε».

Βιντεοσκοπημένο υλικό από την περιοχή έδειχνε πυροσβέστες να στρέφουν τις μάνικες τους σε φλεγόμενα χωράφια και ένα αεροπλάνο να μαζεύει νερό από μια δεξαμενή και να κάνει εν συνεχεία ρίψεις.

Οι εκκενώσεις των κοινοτήτων βρίσκονται σε εξέλιξη και εκατοντάδες σπίτια έχουν ισοπεδωθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Βαντίμ Σουμκόφ, κυβερνήτης της περιοχής Κουργκάν, ανακοίνωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι ακυρώνει την προγραμματισθείσα για σήμερα παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης και την ρίψη πυροτεχνημάτων λόγω των πυρκαγιών, αν και οι συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν. Ο Σουκμόφ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή τη Δευτέρα.