ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξάντερ Λουκασένκο: Νέα ηχηρή απουσία για τον πρόεδρο της Λευκορωσίας - Θρίλερ με την υγεία του

O Aλεξάντερ Λουκασένκο
O Aλεξάντερ Λουκασένκο
Α.Ρ

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχασε μία ακόμη σημαντική εκδήλωση, τροφοδοτώντας φήμες για την υγεία του

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τις 9 Μαΐου, έλειψε από μία σημαντική τελετή στην πρωτεύουσα του Μινσκ την Κυριακή 14/5, πυροδοτώντας εικασίες ότι είναι σοβαρά άρρωστος.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο συνήθως μιλάει δημόσια στην ετήσια εκδήλωση για την Ημέρα Εθνικής Σημαίας, Εμβλήματος και Ύμνου, αλλά αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός του διάβασε ένα μήνυμα εκ μέρους του. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λουκασένκο έφυγε από τη Μόσχα αμέσως μετά την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης, παραλείποντας το γεύμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Λουκασένκο φαινόταν εμφανώς κουρασμένος και το δεξί του χέρι ήταν δεμένο.

Τελευταία φορά εθεάθη δημόσια να τοποθετεί λουλούδια στην πρωτεύουσα Μινσκ κατά τη διάρκεια των εορτασμών της ίδιας της Λευκορωσίας για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Το Telegram ανέφερε ότι ο Λουκασένκο επισκέφθηκε ένα προεδρικό ιατρικό κέντρο λίγο έξω από το Μινσκ το βράδυ του Σαββάτου - αλλά αυτή η πληροφορία δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητα μέσα. Το γραφείο του Λουκασένκο δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής σχόλια για το θέμα.

Ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», όπως συχνά περιγράφεται στη Δύση, ο Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994, καταστέλλοντας κάθε διαφωνία. Το 2020 ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών, τις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως απάτη.

Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν αργότερα και ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα από την αστυνομία και τους πράκτορες της υπηρεσίας ασφαλείας της KGB κατά τη διάρκεια μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα. Ωστόσο, ο Λουκασένκο κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία, με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Πέρυσι, υποστήριξε την εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, προσφέροντας το έδαφος της Λευκορωσίας για να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία και επιτρέποντας στα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν πλήγματα από το έδαφος της Λευκορωσίας.