ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Συμφωνήθηκε ο τρόπος εκλογής Προέδρου - Όχι όμως και η ημερομηνία των εκλογών

Λιβύη: Συμφωνήθηκε ο τρόπος εκλογής Προέδρου - Όχι όμως και η ημερομηνία των εκλογών
AP NewsRoom

Οι εκπρόσωποι της Λιβυκής Μικτής Επιτροπής 6 + 6 ανακοίνωσαν, χτες Τρίτη, 23 Μαΐου 2023, ότι συμφώνησαν για τον τρόπο εκλογής προέδρου για τη Λιβύη.

Ένα «βήμα προς τα μπροστά» έγινε στη Λιβύη το οποίο ως φαίνεται θα συμβάλει στην επιδιωκόμενη εκλογική διαδικασία κατά την οποία οι Λίβυοι ελπίζουν ότι θα αποτελέσει προοίμιο για το τέλος του χάους και της αστάθειας στη χώρα τους.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών που στόχευαν στην προετοιμασία μιας συνταγματικής βάσης για τις εκλογές στη Λιβύη στο θέρετρο Μπουζνίκα, νότια της δυτικής πρωτεύουσας, Ραμπάτ.

Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή 6 + 6 περιλαμβάνει αφενός εκπροσώπους του Λιβυκού Κοινοβουλίου και αφετέρου του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας. Καθήκον της επιτροπής είναι η προετοιμασία νόμων σχετικών με τις εκλογές που έχουν αναβληθεί από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο Omar Abu Boulifa, εκπρόσωπος του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας στην επιτροπή, ανέφερε πως η επόμενη νομοθετική αρχή θα αποτελείται από δύο σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν με ταυτόχρονες διαδικασίες.

Να σημειωθεί, δε, πως ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στην επιτροπή, Jalal Al-Shuwaidi, δήλωσε ότι μελετάται η επίτευξη συναινετικής φόρμουλας σχετικά με τη δυνατότητα διπλής υπηκοότητας και στρατιωτικού προσωπικού.

Πάντως, η ημερομηνία των εκλογών θα συμφωνηθεί μαζί με την Εκλογική Επιτροπή, είπε ο κ. Al-Shuwaidi, αν και όπως δήλωσε δεν θεωρεί πως θα γίνουν εκλογές μέχρι το τέλος του έτους.

Σχετικές ειδήσεις