ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Γιορτάζει τα 70 χρόνια από την κατάκτηση του Έβερεστ, της «Στέγης του κόσμου»

Εβδομήντα χρόνια από την κατάκτηση του Έβερεστ
Εβδομήντα χρόνια από την κατάκτηση του Έβερεστ
ΑΡ

Οι πρώτοι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ ήταν ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Νεπαλέζος σέρπα Τένσινγκ Νοργκέι στις 29 Μαΐου του 1953. Έκτοτε η ορειβασία άλλαξε για πάντα και το κατόρθωμά τους επαναλήφθηκε χιλιάδες φορές

Οι γιοι του Νεοζηλανδού Έντμουντ Χίλαρι και του Τένζινγκ Νοργκάι, Σέρπα από το Νεπάλ ήταν παρόντες σήμερα (29/5) στους εορτασμούς στο Νεπάλ για την 70ή επέτειο από την ιστορική κατάκτηση του Έβερεστ από τους πατέρες τους, του ψηλότερου βουνού στον κόσμο.

«Με πολλούς τρόπους, δεν ήταν μόνο ο Εντ Χίλαρι και ο Τένζινγκ Νοργκάι που έφτασαν στην κορυφή του Έβερεστ, αλλά όλη η ανθρωπότητα», είπε ο Πίτερ Χίλαρι σε ένα σχολείο που ίδρυσε ο πατέρας του, Έντμουντ στο απομακρυσμένο χωριό. Κουμίνγκ, στα 3.790 μέτρα πάνωαπό την επιφάνεια της θάλασσας.

Η κατάκτηση της «Στέγης του κόσμου», με αποκορύφωμα σε υψόμετρο 8.849 μ., στις 29 Μαΐου 1953, άλλαξε για πάντα την ορειβασία και σκέπασε με δόξα τον Νεοζηλανδό και τον Νεπαλέζο οδηγό του σε όλο τον κόσμο.

Μέλη των αντίστοιχων οικογενειών ενώθηκαν με χωρικούς και αξιωματούχους σήμερα το πρωί για να εγκαινιάσουν το τουριστικό γραφείο «Sir Edmund Hillary», που στεγάζεται στο αρχικό σχολικό κτίριο που άνοιξε το 1961.

Οι γιοι των δύο πρωτοπόρων έκοψαν μια κόκκινη κορδέλα εγκαινιάζοντας το κέντρο.
Ένα ανακαινισμένο μουσείο άνοιξε επίσης στο όνομα του Τένζινγκ Νοργκάι στο Νάμτσε Μπαζάρ. Στο Κατμαντού, αξιωματούχοι και εκατοντάδες ορειβάτες συμμετείχαν σε συγκέντρωση με εορταστικά πανό.

Οι καλύτεροι ορειβάτες του Νεπάλ, συμπεριλαμβανομένου του Καμί Ρίτα, Σέρπα με το παρατσούκλι «ο άνθρωπος του Έβερεστ», που την περασμένη εβδομάδα έφτασε στην κορυφή του για 28η φορά, τιμήθηκαν σε μια τελετή.

Ο Σανού, ο μόνος Σέρπα που έχει ανέβει δύο φορές στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, κάλεσε την κυβέρνηση να υποστηρίξει τους οδηγούς του Νεπάλ, οι οποίοι αναλαμβάνουν τεράστιους κινδύνους για να συνοδεύσουν ξένους ορειβάτες στις αναβάσεις τους.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει πολλά για τους Σέρπα. Νομίζω ότι θα ήταν μεγάλη βοήθεια και θα ήμασταν ευτυχείς αν η κυβέρνηση βοηθούσε στην εκπαίδευση των παιδιών ορειβατών που πέθαναν στα βουνά», είπε ο Σανού μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Τις τελευταίες επτά δεκαετίες, περισσότεροι από 6.000 ορειβάτες ανέβηκαν στο ψηλότερο βουνό του κόσμου, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Ιμαλαΐων, και περισσότεροι από 300 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στο ίδιο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων 12 φέτος.

Με πέντε ορειβάτες να αγνοούνται αυτήν τη στιγμή, το 2023 είναι έτος ρεκόρ για τους θανάτους στο Έβερεστ. Το Νεπάλ φιλοξενεί οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ, και υποδέχεται εκατοντάδες ορειβάτες κάθε άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες και οι άνεμοι γενικά πιο αδύναμοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ