ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan: Η «κατάρα του Τιτανικού» - Μπερδεύτηκε στα συντρίμμια του ναυαγίου, λένε ειδικοί

To ναυάγιο του Τιτανικού
To ναυάγιο του Τιτανικού
ΑΡ

Το τουριστικό υποβρύχιο Titan μπλέχτηκε πιθανότατα στα συντρίμμια του Τιτανικού μετά την εξαφάνισή του, σύμφωνα με έναν ειδικό

Το εξαφανισμένο υποβρύχιο Titan μπορεί να έχει μπλέξει στα συντρίμμια του RMS Titanic, σύμφωνα με έναν ειδικό. Το σκάφος 22 ποδών από ανθρακονήματα και τιτάνιο βρίσκεται κάπου στα βάθη της θάλασσας και η ακτοφυλακή τόσο των ΗΠΑ όσο και του Καναδά έχουν αναλάβει μια απέλπιδα προσπάθεια έρευνας.

Θεωρείται ότι μπλέχτηκε στο ναυάγιο του 20ου αιώνα. Ο πρώην υποναύαρχος Chris Parry είπε στο Sky News: «Είναι πολύ ανησυχητικό. Θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στα συντρίμμια του Τιτανικού, δεν ξέρουμε ακόμα. «Η τοποθεσία του ναυαγίου απέχει πολύ από οπουδήποτε

«Η μόνη ελπίδα που έχει κανείς είναι ότι το μητρικό πλοίο θα έχει ένα σκάφος αναμονής που θα μπορεί να διερευνήσει αμέσως τι συμβαίνει». Σύμφωνα με την Mail, το υποβρύχιο μπορεί να κατέβει σε βάθος έως και 4.000 μέτρα. Σχεδιάστηκε από μια ομάδα μηχανικών της NASA εγκαίρως για την αποστολή. Ζυγίζει πάνω από 10.000 κιλά και τροφοδοτείται από ηλεκτρικούς προωθητήρες, παράγοντας ταχύτητα ακινητοποίησης τριών κόμβων.

Ασυνήθιστα, φέρεται να διευθύνεται από ένα ενισχυμένο χειριστήριο Playstation, αν και δεν υπάρχει σύστημα GPS, με το πλήρωμα να βασίζεται σε μηνύματα από μια ομάδα πάνω από το νερό. Εκτός από ένα παράθυρο, το οποίο οι χειριστές OceanGate ισχυρίζονται ότι είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, υπάρχει μια οθόνη υψηλής ανάλυσης που δείχνει τη ροή από την κάμερα Rayfin 4K του sub.

Εκτοξεύεται από μια πλατφόρμα που βυθίζεται σε βάθος 9,1 μέτρων, στην οποία υποτίθεται ότι θα προσγειωθεί ξανά στο τέλος της κατάδυσης για να επαναφερθεί στην επιφάνεια. Οι καταδύσεις μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 ώρες, αν και λείπει για πολύ περισσότερο από αυτό. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate, Στόκτον Ρας πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των επιβαινόντων. Αναφέρθηκε ότι έκανε την κατάδυση, μαζί με τον έμπειρο πιλότο υποβρυχίων Πολ-Ανρί Ναρζολέ.

Εκπρόσωπος της OceanGate δήλωσε: «Εξερευνούμε και κινητοποιούμε όλες τις επιλογές για να φέρουμε το πλήρωμα πίσω με ασφάλεια. «Ολόκληρη η εστίασή μας είναι στα μέλη του πληρώματος στο υποβρύχιο και στις οικογένειές τους.

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την εκτεταμένη βοήθεια που λάβαμε από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες βαθέων υδάτων στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε την επαφή με το υποβρύχιο. «Εργαζόμαστε για την ασφαλή επιστροφή των μελών του πληρώματος».