ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «ρήγμα» στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ: Συνελήφθησαν 7 πράκτορες της Μοσάντ

Νέο «ρήγμα» στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ: Συνελήφθησαν 7 πράκτορες της Μοσάντ
AP Photo

Τουρκία: Η υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη 7 πρακτόρων του Ισραήλ που δρούσαν κρυφά στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με τη ΜΙΤ, της οποίας ηγείται πλέον ο Ιμπραΐμ Καλίν, έγιναν συλλήψεις επτά πρακτόρων της Μοσάντ από τις Αρχές της Τουρκίας. Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι πράκτορες δρούσαν εντός Τουρκίας και είχαν υπό παρακολούθηση ξένους στόχους για θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή.

Όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, οι επτά συλληφθέντες ανήκαν σε ένα δίκτυο 56 πρακτόρων της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ το οποίο δρα στην Τουρκία.

Η εν λόγω είδηση προφανώς και επιφέρει ένα ακόμα ρήγμα στις, ούτως ή άλλως, τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και μάλιστα σε μία εποχή όπου θεωρήθηκε πως θα γίνει ένα βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, στην Τουρκία καλλιεργείται εκ νέου κλίμα σε βάρος της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Η Άγκυρα κατηγορεί ξανά την Αθήνα για παρεμπόδιση και push backs, γεγονός που δείχνει ότι η γειτονική χώρα επανέρχεται σε μία ρητορική έντασης λίγο πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο ανάμεσα στους αξιωματούχους των δύο χωρών.

Ενδεικτικές είναι και οι κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας για το ναυάγιο στην Πύλο. Ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε και για τις αναταραχές στη Γαλλία, μιλώντας ξανά για κλίμα ισλαμοφοβίας που καλλιεργείται στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο Ερντογάν άφησε ξανά αιχμές για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και για την Αμερική.

Στην εκπομπή «Σήμερα», του ΣΚΑΪ, αναλύθηκαν περαιτέρω τα ελληνοτουρκικά θέματα και η στάση που τηρεί η Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο, η Τουρκία «ό,τι και να κάνει διαρκώς τη χαϊδεύουν».

Με τη σειρά του, ο Ιωάννης Παπαφλωράτος, ανέφερε πως στην Αμερική υπάρχει έντονος εκνευρισμός με την Τουρκία για το θέμα των S-440.