ΚΟΣΜΟΣ

Πύρινη κόλαση η Ευρώπη: Ο φονικός «Κέρβερος» φέρνει 45άρια σε Ιταλία, Ισπανία - Τουρίστες λιποθυμούν

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα στον πλανήτη
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα στον πλανήτη
ΑΡ

Συναγερμός για τον θανατηφόρο καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη. Ο αντικυκλώνας με το όνομα «Κέρβερος» έρχεται από τη Σαχάρα, έχει ήδη προκαλέσει ένα θάνατο στην Ιταλία και ανεβάζει στο κόκκινο το θερμόμετρο σε τουριστικά σημεία σε όλη τη Μεσόγειο

Ένας θανατηφόρος καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη έχει στοιχίσει τη ζωή ενός ανθρώπου στην Ιταλία, ενώ οι τουρίστες που έχουν κατακλύσει τη Μεσόγειο προετοιμάζονται για θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου. Ένας 44χρονος εργαζόμενος στο οδικό δίκτυο κατέρρευσε από τη ζέστη στην ιταλική πόλη Λόντι, νοτιοανατολικά του Μιλάνου, χθες, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο άνδρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

Χιλιάδες επισκέπτες στη Μεσόγειο δέχονται προειδοποιήσεις απο τους ειδικούς για τις απειλητικές για τη ζωή τους επιπτώσεις της καταιγιστικής ζέστης, καθώς το καιρικό σύστημα από την έρημο Σαχάρα που ονομάζεται «Κέρβερος» άρχισε να επεκτείνεται προς τα βόρεια.

Ο Κέρβερος - που πήρε το όνομά του από το μυθικό τέρας που φρουρεί τις πύλες του κάτω κόσμου στην ελληνική μυθολογία - «φέρνει» έως και 44 βαθμούς Κελσίου στο νότο της Ισπανίας σήμερα. Τα νησιά Σαρδηνία και Σικελία αναμένεται να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος του καύσωνα με τον υδράργυρο να φτάνει τους 45 βαθμούς Κελσίου σήμερα.

Οι Βρετανοί τουρίστες παλεύουν με την ακατάπαυστη ζέστη αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους παραθεριστές να λιποθυμούν στη Ρώμη καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 36 βαθμούς Κελσίου χθες (11/7)

Τουρίστες λιποθυμούν από τη ζέστη στη Ρώμη

Μια Βρετανίδα τουρίστρια, η οποία δεν κατονομάζεται, κατέρρευσε μπροστά από το Κολοσσαίο στη Ρώμη χθες, προτού της δώσουν μπουκάλια νερό ανήσυχοι περαστικοί Άλλοι τουρίστες αναζήτησαν καταφύγιο κάτω από τα δέντρα της ιταλικής πρωτεύουσας, ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν τα πουκάμισά τους ως αυτοσχέδιες ομπρέλες για να προστατευτούν από τον ήλιο.

Και στην Ιταλία, δύο αδέρφια, έξι και επτά ετών, πνίγηκαν σε μια λεκάνη άρδευσης κοντά στην πόλη Mανφρεντόνια.. Η αστυνομία πιστεύει ότι τα παιδιά αναζήτησαν ανακούφιση από τη ζέστη χθες το απόγευμα κολυμπώντας στη λεκάνη προτού δυσκολευτούν και πνιγούν, αναφέρει η ANSA.

Οι αξιωματούχοι άρχισαν να εκδίδουν προειδοποιήσεις για εννέα μεγάλες πόλεις σε όλη την Ιταλία - Μπολτσάνο, Φλωρεντία, Φροζινόνε, Παλέρμο, Περούτζια, Ριέτι, Ρώμη, Τορίνο και Βιτέρμπο - νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Θα είναι ο πρώτος καύσωνας του έτους στην Ιταλία- μήνες μετά από καταιγίδες, χιονοστιβάδες και πλημμύρες που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους

Στη Ρώμη και τη Φλωρεντία -μεγάλα hotspot για τους Βρετανούς τουρίστες- οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου και τους 37 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ. Το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 48,8 C καταγράφηκε στην πόλη Φλορίντια της Σικελίας στις 11 Αυγούστου 2021.

Συναγερμός από τους επιστήμονες

Οι επιστήμονες έχουν σημάνει συναγερμό για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από το μαρασμό των καλλιεργειών, το λιώσιμο των παγετώνων και την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιών, οι υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες προκαλούν επίσης προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από θερμοπληξία και αφυδάτωση έως καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Πόσα καλοκαίρια θα πρέπει να περάσουμε για να αρχίσουμε να πείθουμε τους εαυτούς μας για το γεγονός ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να μην είναι ένα σποραδικό έκτακτο γεγονός, αλλά μάλλον μια μη αναστρέψιμη διαδικασία που στην πραγματικότητα έχει ήδη ξεκινήσει», o Ιταλός ανοσολόγος Μάουρο Μινέλι είπε στην εφημερίδα Leggo.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να αγγίξουν τους 44 βαθμούς και στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Στην Αθήνα, σκίαστρα θα τοποθετηθούν στην Ακρόπολη εν μέσω καταγγελιών για λιποθυμίες τουριστών στο δημοφιλές Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ο Ερυθρός Σταυρός θα είναι επίσης επί τόπου και θα μοιράζει δωρεάν νερό στους επισκέπτες αφού τα πλήθη πνίγηκαν στη ζέστη καθώς έκαναν ουρές για να επισκεφτούν τον Παρθενώνα, αναζητώντας καταφύγιο κάτω από τα κοντινά δέντρα.

Εκπρόσωποι του συνδικάτου για το προσωπικό που εργάζεται στο χώρο υποστήριξαν ότι πρέπει να αμείβονται περισσότερο για να εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, καθώς η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίντα Μενδώνη, δεσμεύτηκε να εισαγάγει τα ειδικά προληπτικά μέτρα για την προστασία των τουριστών.

Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες θα ανέλθουν στους 41 βαθμούς Κελσίου στην Κύπρο, στους 39 βαθμούς στην Κροατία και η Γαλλία θα βιώσει καύσωνα με 34 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Ο ζεστός καιρός αναμένεται να διαρκέσει σε όλη τη Μεσόγειο για περίπου δύο εβδομάδες, αναφέρουν οι μετεωρολόγοι.

Ευρώπη, η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα στον πλανήτη

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα στον πλανήτη, λένε οι ειδικοί
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος Copernicus αποκάλυψε ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν πιθανότατα η πιο ζεστή από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1940.

Και οι επιστήμονες στο Copernicus έχουν προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη θερμαίνεται διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο από τη δεκαετία του 1980, με εκτεταμένες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της ηπείρου.

Το περασμένο καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από υπερβολική ζέστη, ξηρασία και πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ευρώπη - και ο ρυθμός με τον οποίο έλιωσαν οι παγετώνες ήταν «άνευ προηγουμένου», ανέφερε στην έκθεσή της η υπηρεσία Copernicus.

Ευρωπαϊκές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας - είδαν το θερμότερο καλοκαίρι που έχουν καταγραφεί πέρυσι. Και είναι ανησυχητικό ότι η Ευρώπη ήταν περίπου 2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή πέρυσι. Ο καύσωνας προήλθε από έναν αντικυκλώνα - ένα καιρικό σύστημα υψηλής πίεσης - στην έρημο Σαχάρα που εκτείνεται στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία προς τη Νότια Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, οι μετεωρολόγοι λένε ότι οι θερμές συνθήκες, που επί του παρόντος επηρεάζουν τμήματα της νοτιοδυτικής Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής, αναμένεται να φτάσουν στη Μέση Ανατολή αργότερα μέσα στην εβδομάδα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να γλιτώνει από τις ακραίες θερμοκρασίες.

Ο εκπρόσωπος του Met Office Grahame Madge δήλωσε: «Οι συνθήκες καύσωνα που επηρεάζουν περιοχές της νοτιοδυτικής Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής αναμένεται να επεκταθούν προς τα ανατολικά και τελικά να φτάσουν στη Μέση Ανατολή αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

«Πολύ υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες είναι επίσης πιθανές κατά καιρούς πιο βόρεια σε όλη την Ευρώπη, αλλά θα είναι μικρότερης διάρκειας και θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο. Οι κοινότητες στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να αναμένουν επιπτώσεις στην υγεία και να λάβουν μέτρα για πιθανές πυρκαγιές».

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την εμφάνιση φέτος του καιρικού μοτίβου Ελ Νίνιο, που θερμαίνει τα επιφανειακά ύδατα στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, έχουν τροφοδοτήσει θερμοκρασίες ρεκόρ.

«Ο κόσμος μόλις είχε την πιο καυτή εβδομάδα που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο WMO, αφού η κλιματική αλλαγή και τα πρώτα στάδια του καιρικού μοτίβου Ελ Νίνιο «έφεραν» τον θερμότερο Ιούνιο στην ιστορία. Οι θερμοκρασίες σπάνε ρεκόρ τόσο στην ξηρά όσο και στους ωκεανούς, με δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στο περιβάλλον

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό μοτίβο που προκαλεί αυξημένη ζέστη παγκοσμίως, καθώς και ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου και έντονες βροχοπτώσεις αλλού. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι «η κατάσταση που βλέπουμε τώρα είναι η απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου».

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω της ζέστης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που έσπασε το ρεκόρ της Ευρώπης πέρυσι. Η πλειονότητα των θανάτων ήταν σε άτομα άνω των 80 ετών και περίπου το 63% όσων πέθαναν λόγω της ζέστης ήταν γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Ο κόσμος έχει θερμανθεί κατά μέσο όρο σχεδόν 1,2 C από τα μέσα του 1800, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καίσωνες, πιο έντονες ξηρασίες και καταιγίδες που έγιναν πιο άγριες από την άνοδο της θάλασσας.