ΚΟΣΜΟΣ

Αρρωστημένο βίντεο στο TikTok: Δείχνουν 2χρονο που δολοφονήθηκε να περιγράφει μέσω ΑΙ τον φόνο του

Αρρωστημένο βίντεο στο TikTok: Δείχνουν 2χρονο που δολοφονήθηκε να περιγράφει μέσω ΑΙ τον φόνο του

O μικρός Τζέιμς Μπάλτζερ απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 1993 από δύο δεκάχρονα αγόρια, τον Ρόμπερτ Τόμσον και τον Τζον Βέναμπλς.

Σάλο έχει προκαλέσει στο Tik Tok ένα βίντεο που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και δείχνει ένα 2χρονο αγόρι, τον τον Τζέιμς Μπάλτζερ που δολοφονήθηκε το 1993 να περιγράφει τον... φόνο του.

Η ενέργεια αυτή δημιούργησε σφοδρές αντιδράσεις στην οικογένειά του. Μιλώντας στην εφημερίδα Mirror, η μητέρα του Ντενίζ Φέργκους εξέφρασε την οργή της για τους δημιουργούς του κλιπ που «ζωντανεύουν ένα νεκρό παιδί» με στόχο τα likes και τα views.

O μικρός Τζέιμς Μπάλτζερ απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 1993 από δύο δεκάχρονα αγόρια, τον Ρόμπερτ Τόμσον και τον Τζον Βέναμπλς.

Τρεις δεκαετίες μετά το φρικτό έγκλημα, ένα AI βίντεο που δείχνει το αγοράκι να μιλάει για όσα του συνέβησαν δημοσιεύτηκε στην κινεζική πλατφόρμα.

Η οικογένεια του αγοριού προσπάθησε να επικοινωνήσει και με το TikTok με σκοπό την αφαίρεση του βίντεο, αλλά προς το παρόν δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

* Σχετικά με το βίντεο που αναρτήθηκε εκπρόσωπος του Tik Tok στην Ελλάδα μας έκανε γνωστά τα εξής: "Θέλουμε το TikTok να είναι ένα φιλόξενο μέρος για όλους, δεν υπάρχει θέση στην πλατφόρμα μας για ενοχλητικό περιεχόμενο αυτού του είδους. Οι Οδηγίες της Κοινότητας μας είναι σαφείς στο ότι δεν επιτρέπουμε συνθετικά μέσα που περιέχουν την εικόνα ενός νέου ατόμου. Συνεχίζουμε να αφαιρούμε περιεχόμενο αυτού του είδους καθώς το εντοπίζουμε."

Η υπόθεση Μπάλτζερ

Ο Τζέιμς Πάτρικ Μπάλτζερ (James Patrick Bulger, 16 Μαρτίου 1990-12 Φεβρουαρίου 1993), ήταν ένα 2χρονο αγοράκι από το Λίβερπουλ της Αγγλίας, το οποίο απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από δύο δεκάχρονα αγόρια, τους Τζον Βέναμπλς (Jon Venables) και Ρόμπερτ Τόμσον (Robert Thompson).

Ο Τζέιμς απομακρύνθηκε από το εμπορικό κέντρο New Strand στο Bootle, καθώς η μητέρα του τον είχε βγάλει για λίγο για βόλτα. Το ακρωτηριασμένο σώμα του βρέθηκε σε σιδηροδρομική γραμμή 2,5 μίλια (4 χλμ.). Μακριά στο Walton του Λίβερπουλ, δύο ημέρες μετά την απαγωγή του.

Οι Τόμσον και Βέναμπλς κατηγορήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου 1993 για απαγωγή και δολοφονία του μικρού. Κρίθηκαν ένοχοι στις 24 Νοεμβρίου 1993, καθιστώντας τους ως τους νεότερους καταδικασμένους δολοφόνους στη σύγχρονη Βρετανική ιστορία (Μόλις 11 ετών). Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, μέχρις ότου η απόφαση του Συμβουλίου του Parole τον Ιούνιο του 2001 συνέστησε την απελευθέρωσή τους με μια δια βίου άδεια ηλικίας 18 ετών.

Το 2010, ο Venables επέστρεψε στη φυλακή για παραβίαση των όρων της άδειας του, με την κατηγορία κατοχής φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας στον υπολογιστή του και αφέθηκε ελεύθερος πάλι το 2013. Τον Νοέμβριο του 2017, ο Venables επέστρεψε και πάλι στη φυλακή με την ίδια κατηγορία. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Η υπόθεση Bulger προκάλεσε ευρεία συζήτηση για το ζήτημα του τρόπου χειρισμού των νέων παραβατών όταν καταδικάζονται ή απελευθερώνονται από την φυλακή.