ΚΟΣΜΟΣ

Xαβάη: Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν ιστορικά κτήρια, εκκλησίες και μνημεία - «Κάηκαν οι μνήμες μας»

Φονικές πυρκαγιές στη Χαβάη
Φονικές πυρκαγιές στη Χαβάη

Χαβάη: Οι πυρκαγιές στο Μάουι κατέστρεψαν μεταξύ άλλων μία εκκλησία 200 ετών και ταφικά μνημεία της Χαβάης

Η πυρκαγιά στο νησί Μάουι της Χαβάης που σκότωσε έξι ανθρώπους, κατέστρεψε επίσης την 200χρονη εκκλησία Waiola στη Λαχέινα, στην οποία βρίσκονταν τα λείψανα των αρχηγών του νησιού. «Ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης μας», είπε η κάτοικος της περιοχής Ikaika Mendez.

Η εκκλησία που αρχικά ιδρύθηκε το 1823, είναι ένας από τους παλαιότερους τόπους χριστιανικής λατρείας στη Χαβάη. Οι ιστορικές του ρίζες συνδέονται με τη μεταμόρφωση του νησιού κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου αλλαγών, καθώς έγινε μάρτυρας της άφιξης χριστιανών ιεραποστόλων και της επακόλουθης εισαγωγής νέας θρησκευτικής και κοινωνικής δυναμικής.

«Εκεί γράφτηκε το σύνταγμά μας στη Χαβάη και εκεί θάφτηκαν οι (αρχηγοί) μας για να το δουν στις φλόγες… Κλαίμε», λένε οι ντόπιοι. Ο Kamalani Kawa'a είναι ντόπιος της περιοχής και διευθυντής σε εστιατόριο του Kahului, το οποίο παρέχει τρόφιμα και πόρους σε όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Λαχέινα

Σπίτια και καταστήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός, ενώ τουρίστες και κάτοικοι έτρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν. «Άνθρωποι πήδηξαν στο νερό για να γλιτώσουν από τις φλόγες» είπε ο στρατηγός Κένεθ Χάρα στο δίκτυο Hawaii News Now.

Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε 12 ανθρώπους στα ανοιχτά της Λαχέινα, ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού στο Μάουι. «Όλα τα σκάφη στο λιμάνι της Λαχέινα κάηκαν… Μοιάζει με σκηνικό βγαλμένο από πολεμική ταινία», είπε η Κρίσι Λόβιτ που βρίσκεται στην περιοχή.

Η Κλερ Κεντ, η οποία ανέφερε πως το σπίτι της κάηκε στη Λαχέινα, περιέγραψε στο CNN σκηνικό χάους, με απεγνωσμένους ανθρώπους εγκλωβισμένους σε μποτιλιάρισμα και «φλεγόμενα αυτοκίνητα στις δύο πλευρές ενός δρόμου».