ΚΟΣΜΟΣ

Ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ

Ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ

Σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, δηλαδή σε επίσημη διαδικασία πτώχευσης, αιτείται να εισέλθει η Evergrande, με φόντο την κρίση του real estate στην Κίνα.

Η υπερχρεωμένη κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Evergrande group κατέθεσε την Πέμπτη αίτηση για προστασία από το κεφάλαιο 15 της πτώχευσης σε αμερικανικό δικαστήριο.

Με την κατάθεσή της στο πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν, η εταιρεία ζήτησε την αναγνώριση των συνομιλιών αναδιάρθρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Χονγκ Κονγκ, στις Νήσους Κέιμαν και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο αθέτησε το 2021 και ανακοίνωσε τον Μάρτιο ένα υπεράκτιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2022.

Η προστασία της πτώχευσης βάσει του κεφαλαίου 15 επιτρέπει στο αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο να παρεμβαίνει σε διασυνοριακή υπόθεση αφερεγγυότητας που αφορά ξένες εταιρείες που υφίστανται αναδιάρθρωση από τους πιστωτές. Στόχος του είναι η προστασία των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών και η διευκόλυνση της διάσωσης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η Tianji Holdings, θυγατρική της Evergrande, και η θυγατρική της Scenery Journey, κατέθεσαν επίσης αίτηση για προστασία βάσει του κεφαλαίου 15 σε πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν.

Την αρχή του τέλους της κινεζικής Evergrande σηματοδότησε η Fitch

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Evergrande είχε μειωθεί από τη Fitch Ratings σε «restricted default» (περιορισμένη χρεοκοπία), με τον οίκο να επικαλείται αδυναμία πληρωμής για ομόλογα.

Η ανακοίνωση από τη Fitch σηματοδότησε την πιο σημαντική μέχρι τώρα εξέλιξη στο θρίλερ της Evergrande, η οποία αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας που απειλεί και άλλες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον, τεράστιο, τομέα ακινήτων της χώρας. Επίσης η κρίση αυτή έχει δημιουργήσει παγκόσμιες ανησυχίες και για πιθανό αντίκτυπο στην οικονομία της Κίνας.

Η Evergrande έχει υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 300 δισ. δολάρια και έχασε την προθεσμία της Δευτέρας για να αποπληρώσει κουπόνια ομολόγων συνολικού ύψους 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Fitch ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα επιβεβαίωσης σχετικά με τις πληρωμές κουπονιών και, ως εκ τούτου, υπέθεσε ότι δεν είχαν πραγματοποιηθεί.

Επίσης η Fitch θέτει σε καθεστώς χρεοκοπίας και την ετέρα κινεζική εταιρεία ακινήτων Kaisa, η οποία δεν μπόρεσε να αποπληρώσει την Τρίτη ομόλογο αξίας 400 εκατ. δολαρίων. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απαρχή του τέλος για την άλλοτε πανίσχυρη Evergrande, η οποία ξεκίνησε την πορεία της πριν από 25 χρόνια και εξελίχτηκε σε μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα, ανέφερε το Bloomberg.

Τώρα φαίνεται ότι θα ξεκινήσει μακροχρόνια νομική μάχη για το ποιοι πιστωτές θα πληρωθούν πρώτοι. Επίσης αυξάνεται το στοίχημα για την κυβέρνηση της Κίνας, η οποία θα πρέπει τώρα να δώσει πιο ξεκάθαρο σήμα για το τι σκοπεύει να κάνει με την Evergrande.

Η εταιρεία έχει πουλήσει πολλά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε δολάρια σε ξένους μεταξύ άλλων επενδυτές και είναι για τις μη πληρωμές τέτοιων ομολόγων που η Fitch την υποβάθμισε τόσο χαμηλά. Τώρα ομολογιούχοι που έχουν στα χέρια τους χρέος της εταιρείας ύψους άνω των 19 δισ. δολαρίων βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ μεγάλο κούρεμα, καθώς η Evergrande μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χωρίς κρατική στήριξη.