ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η κινεζική Evergrande

Σε νέα αθέτηση πληρωμών προχώρησε η κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande
Σε νέα αθέτηση πληρωμών προχώρησε η κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande
EPA/ALEX PLAVEVSKI

Σε νέα αθέτηση πληρωμών προχώρησε η κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande, που δεν προχώρησε σε καταβολές τόκων προς διεθνείς επενδυτές. 

O γερμανικός όμιλος DMSA (Deutsche Marktscreening Agentur - German Market Screening Agency) που είχε επενδύσει σε ομόλογα της κινεζικής εταιρείας δεν έχει λάβει τις αναλογούσες πληρωμές τόκων μέχρι και τη λήξη της περιόδου χάριτος χθες.

Έτσι, προετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία πτώχευσης κατά της Evergrande, ενώ καλεί όλους τους ομολογιούχους επενδυτές του κινεζικού κολοσσού να συμμετάσχουν σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου.

Ο όμιλος που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων στην Κίνα αθέτησε τις πληρωμές τόκων σε δύο ομόλογα τον Σεπτέμβριο, για τα οποία είχε περίοδο χάριτος 30 ημερών η οποία έληξε τον Οκτώβριο.

Η κρίση ρευστότητας της Evergrande που κλιμακώθηκε τον Σεπτέμβριο και θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωσή της, προβληματίζει τις κινεζικές αρχές διότι εντείνει τη μεταβλητότητα των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι όμιλοι ακινήτων της Κίνας έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές ομολόγων τουλάχιστον εδώ και έναν μήνα. Κατά συνέπεια αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων που διαθέτουν σε πώληση, ένα φαινόμενο που αρχίζει να γίνεται αντιληπτό από τους κυβερνώντες.

Μέχρι και πρόσφατα επικρατούσε ανησυχία για τη φούσκα στην αγορά κατοικίας των μεγάλων αστικών κέντρων της Κίνας. Πλέον υπάρχει προβληματισμός μήπως υποχωρήσουν ραγδαία οι αξίες, οδηγώντας σε κρίση την αγορά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, πελάτες της εταιρείας Clearstream έλαβαν ληξιπρόθεσμες πληρωμές τόκων για τρία δολαριακά ομόλογα της Evergrnade.

Δύο επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους δύο από τους επίμαχους τίτλους, επιβεβαίωσαν ότι τους καταβλήθηκαν τα χρήματα, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων περίμεναν να δουν αν θα έκανε τις πληρωμές των κουπονιών ύψους 148,1 δισ. δολαρίων πριν από το έλος της περιόδου χάριτος των 30 ημερών, την Τετάρτη.

Ο Όμιλος προσπαθεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία καθώς παλεύει με χρέη άνω των 300 δισ. δολαρίων.