ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και η χαμηλή ζήτηση φέρνει στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα

Η υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και η χαμηλή ζήτηση φέρνει στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα
INTIME

Μηδενικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε για πρώτη φορά το ελληνικό σύστημα την περασμένη Κυριακή 28 Μαΐου.

Η παραγωγή των ΑΠΕ άγγιξε την περασμένη Κυριακή τα πολύ υψηλά επίπεδα του 80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, δεν ήταν όμως η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά. Στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι και για πέντε συνεχόμενες ώρες από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα σχεδόν το 100% της ζήτησης καλύφθηκε από ΑΠΕ.

Την Κυριακή η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χθες ανέβηκε στα 88 ευρώ και σήμερα επανήλθε στα επίπεδα που βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες, πάνω από τα 110 ευρώ.

Ο παράγοντας που έχει διαφοροποιήσει τα πράγματα είναι ο συνδυασμός υπερπαραγωγής ΑΠΕ και χαμηλής ζήτησης, παραμέτρων που παγιώνονται, καθώς η διείσδυση των ΑΠΕ συνεχίζει να διευρύνεται έχοντας ξεπεράσει τις 10.000 MW το 2022 και η ζήτηση ακολουθεί συνεχή πτωτική πορεία εδώ και 11 μήνες, καταγράφοντας το πρώτο τρίμηνο του έτους μείωση 11% σε σύγκριση με το αντίστοιχο της περυσινής χρονιάς.

Υπερπαραγωγή και μηδενικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει συνολικότερα η Ευρώπη, λίγους μόλις μήνες μετά τις απεγνωσμένες προσπάθειες και τις συντονισμένες καμπάνιες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για περιορισμό της κατανάλωσης και συγκράτησης των τιμών. Πέρυσι η Ευρώπη πλήρωσε ακριβά τη μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, φέτος πληρώνει τον μεγάλο ετεροχρονισμό ανάπτυξης ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης.

Το πρόβλημα είναι τέτοιας έντασης πλέον, που σε επίπεδο διαχειριστών της Ευρώπης έχει χτυπήσει «καμπανάκι» και αναμένονται πολύ σύντομα πρωτοβουλίες για έναν κεντρικό συντονισμό αντιμετώπισής του. Αυτό που έχει διαπιστωθεί, είναι ότι σε ολόκληρο το διασυνδεδεμένο σύστημα της Ευρώπης υπάρχει πρόβλημα υπερπαραγωγής, κάτι που φαίνεται από τη συχνότητα του συστήματος.

Το εργαλείο που χρησιμοποιούν όλοι οι Ευρωπαίοι διαχειριστές για τη διατήρηση της ευστάθειας των συστημάτων τους είναι οι περικοπές φορτίων ΑΠΕ, με τις αρμόδιες αρχές να αναζητούν πλέον δυνατότητες περικοπών και στα μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά, ακόμη και στα συστήματα στεγών.