ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λαβρόφ αντί του Πούτιν στη Σύνδο της G20

Ο Λαβρόφ αντί του Πούτιν στη Σύνδο της G20
Αρχείου AP

Η Ινδία ασκεί την προεδρία της G20 από την 1η Δεκεμβρίου 2022

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Νέο Δελχί, τον Σεπτέμβριο, με τη ρωσική αντιπροσωπεία να έχει επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού της Ινδίας ανέφερε:

«Ο Πρόεδρος Πούτιν μετέφερε την αδυναμία του να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί στις 9-10 Σεπτεμβρίου 2023 και ενημέρωσε ότι η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ».

Εκφράζοντας την κατανόηση για την απόφαση της Ρωσίας, ο Μόντι ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της χώρας σε όλες τις πρωτοβουλίες υπό την Προεδρία της G20 της Ινδίας.

«Οι δύο ηγέτες εξέτασαν την πρόοδο σε πολλά ζητήματα διμερούς συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και παγκόσμια θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Σύνοδο Κορυφής BRICS που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Γιοχάνεσμπουργκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Πούτιν και ο Μόντι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο TASS ότι «η μορφή της συμμετοχής θα ανακοινωθεί αργότερα».

Η Ινδία ασκεί την προεδρία της G20 από την 1η Δεκεμβρίου 2022. Στη Σύνοδο Κορυφής έχουνρποσκληθεί, όλοι οι ηγέτες της ομάδας των 20 καθώς και οι: Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Ισπανία, Μαυρίκιος, Νιγηρία, Ολλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν και Σιγκαπούρη.