ΚΟΣΜΟΣ

Έργο του καλλιτέχνη Saype στη Γενεύη στρέφει την προσοχή στα δεινά των αμάχων

Έργο του καλλιτέχνη Saype στη Γενεύη στρέφει την προσοχή στα δεινά των αμάχων

Τεράστιος βιοδιασπώμενος πίνακας με τίτλο «All of us» τοποθετήθηκε στην Πλατεία των Εθνών (Place des Nations) μπροστά από την ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη της Ελβετίας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Handicap International κάλεσε τον καλλιτέχνη Saype να δημιουργήσει γιγάντια τοιχογραφία γύρω από το γλυπτό Broken Chair (Σπασμένη Καρέκλα) για να ευαισθητοποιήσει για τον αγώνα της ενάντια στους βομβαρδισμούς αμάχων σε όλο τον κόσμο.

Το γλυπτό Broken Chair, μία καρέκλα με τρία πόδια, έργο του Ελβετού καλλιτέχνη Daniel Berset τοποθετήθηκε στην Place des Nations το 1997 και σχεδιάστηκε για να προβάλλει τον αντίκτυπο των ναρκών ξηράς στους αμάχους σε ζώνες συγκρούσεων.

Σε συνεργασία με την οργάνωση Handicap International, ο Saype ζωγράφισε ένα γιγαντιαίο χέρι σε έναν καμβά από γρασίδι χρησιμοποιώντας κιμωλία και κάρβουνο. Από ψηλά το χέρι φαίνεται να επισκευάζει την ξύλινη «Σπασμένη Καρέκλα».

«Η ιδέα ήταν να ζωγραφίσουμε ένα χέρι που έρχεται να επισκευάσει το σπασμένο πόδι», είπε ο καλλιτέχνης, δημιουργός του All of us» στο Reuters. «Στο μυαλό μου, αυτό το χέρι αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον κόσμο και το ότι όλοι μπορούμε να εμπλακούμε και να βοηθήσουμε τη Handicap International στον αγώνα της» πρόσθεσε.

Ο γεννημένος στη Γαλλία καλλιτέχνης Saype είναι γνωστός για τη δημιουργία εξαιρετικά ρεαλιστικών γιγάντιων έργων στη φύση χρησιμοποιώντας ένα βιοδιασπώμενο χρώμα που εφηύρε ο ίδιος.

Η Handicap International εργάζεται σε περίπου εξήντα χώρες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ανασυγκρότησης, πολυετών κρίσεων και ανάπτυξης. Από το 1982, η οργάνωση εργάζεται δίπλα σε ευάλωτους πληθυσμούς, ιδιαίτερα άτομα με αναπηρίες.