ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι -«Χαίρομαι που σε βλέπω»

Το κρίσιμο ραντεβού Κιμ-Πούτιν
Το κρίσιμο ραντεβού Κιμ-Πούτιν
ΑΡ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, όπου αντάλλαξαν θερμή χειραψία και έστειλαν μήνυμα ενότητας στη Δύση.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε πριν από λίγη ώρα ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασαν στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην ανατολική περιοχή Αμούρ της Ρωσίας για μια συνάντηση που υπογραμμίζει πώς τα συμφέροντα των δύο ηγετών ευθυγραμμίζονται, εν μέσω της εντεινόμενης αντιπαράθεσής τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό του κοσμοδρομίου, ανέφερε το δημοσίευμα. Το πρακτορείο ανέφερε την άφιξη του Πούτιν λίγα λεπτά νωρίτερα. Πούτιν και Κιμ μίλησαν εν συντομία στο κοσμοδρόμιο, μετέδωσε ο ανταποκριτής του RIA Novosti.«Σας ευχαριστούμε που μας προσκαλέσατε παρά το πολυάσχολο πρόγραμμά σας», είπε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης στον Πούτιν. Σε απάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται σε ημερομηνίες που είναι σημαντικές για την Πιονγιάνγκ.

«Θα σας βοηθήσουμε τη Β.Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους»

«Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω. Επιπλέον, υπήρξαν τέτοιες εκδηλώσεις: η 75η επέτειος από την ίδρυση της Δημοκρατίας, η 70η επέτειος από τη νίκη στον Μεγάλο Απελευθερωτικό Πόλεμο, η 75η επέτειος από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων», τόνισε ο Πούτιν. Η τελετή συνάντησης πραγματοποιήθηκε στην κεντρική είσοδο του κτηρίου εγκατάστασης και δοκιμής των οχημάτων εκτόξευσης. Στη συνέχεια οι δύο αρχηγοί κρατών περιηγήθηκαν στο χώρο, πριν ξεκινήσουν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους, ο Πούτιν είπε: «Γι’ αυτό ήρθαμε στο κοσμοδρόμιο Vostochny», ανέφερε το RIA Novosti. Η Βόρεια Κορέα απέτυχε δύο φορές να τοποθετήσει κατασκοπευτικούς δορυφόρους σε τροχιά και εικάζεται έντονα ότι θα ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία για το διαστημικό της πρόγραμμα.

Ερωτηθείς εάν αυτός και ο Κιμ θα συζητήσουν για προμήθειες όπλων ή για στρατιωτική-τεχνική συνεργασία, ο Πούτιν απάντησε: «Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα».

Η PrimaMedia ανέφερε ότι ο οικοδεσπότης έδειξε στον Κιμ πώς συναρμολογείται το όχημα εκτόξευσης Angara, ενώ από κοινού επιθεώρησαν επίσης το συγκρότημα εκτόξευσης για το όχημα εκτόξευσης Soyuz-2 και μετά θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το κοσμοδρόμιο κατασκευάστηκε το 2016, περίπου μια δεκαετία μετά την ανάθεση του από τον Πούτιν. Είπε τότε ότι ήθελε να βασίζεται λιγότερο σε άλλες χώρες για το πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος

Ώρες νωρίτερα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους προς τη θάλασσα, σε μία ακόμη επίδειξη ισχύος. Ερωτηθείς αν οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την προμήθεια όπλων, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε οτι οι «χώρες μας συνεργάζονται σε ευαίσθητους τομείς που δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται» μετέδωσε το Ιnterfax.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι η επίσκεψή του στη Ρωσία δείχνει τη «στρατηγική σημασία» των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ενόψει της αναμενόμενης συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση παρακολουθείται με ανησυχία από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στη Δύση, καθώς υποψιάζονται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν στρατιωτική συνεργασία και θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια συμφωνία για το εμπόριο όπλων και αμυντικής τεχνολογίας.