ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: «Μηδενική ανοχή» - Πορεία θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας

Βατικανό: «Μηδενική ανοχή» - Πορεία θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας
AP Photo

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να υπογραφεί διάταγμα μηδενικής ανοχής από τον Πάπα Φραγκίσκο

Ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη (27/9) στο Βατικανό για να ζητήσουν από τον Πάπα Φραγκίσκο να υπογράψει νόμο μηδενικής ανοχής για τη σεξουαλική επίθεση εις βάρος παιδιών από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας.

Οκτώ μέλη της οργάνωσης Ending Clergy Abuse (ECA), επιζήσαντες παρενόχλησης και ακτιβιστές, ξεκίνησαν ένα εξαήμερο προσκύνημα κατά μήκος ενός τμήματος της Via Francigena (που είναι προσκυνηματική διαδρομή από τη Γαλλία στη Ρώμη) στις 22 Σεπτεμβρίου και ολοκλήρωσαν την πορεία τους μπροστά από την πλατεία του Αγίου Πέτρου για το γενικό ακροατήριο του Πάπα. Η πορεία έγινε ενόψει της μεγάλης συνόδου κορυφής του Βατικανού για το μέλλον της Εκκλησίας, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Μαζί τους έφεραν έναν ξύλινο σταυρό 8 ποδιών με ένα μήνυμα «Μηδενικής Ανοχής» και ένα πορτρέτο του Ιησού να κλαίει με δάκρυα που αντιπροσώπευαν «όλες τις ηπείρους του κόσμου που δείχνουν ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα», όπως δήλωσε ο Τιμ Λο, δικηγόρος της Ουάσιγκτον, συνιδρυτής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ECA.

Το προσκύνημα «δείχνει την αποφασιστικότητα των επιζώντων να έρθουν για να μεταδώσουν το μήνυμά τους στον Πάπα Φραγκίσκο... ότι πρέπει να υπάρχει ένας παγκόσμιος νόμος της εκκλησίας μηδενικής ανοχής», δήλωσε ο Λο. «Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό δεν είναι επαρκές», πρόσθεσε.

Η σεξουαλική κακοποίηση και τα σκάνδαλα συγκάλυψης έχουν θρυμματίσει τη φήμη της Καθολικής Εκκλησίας και αποτέλεσαν σημαντική πρόκληση για τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος ψήφισε μια σειρά μέτρων που στοχεύουν να καταστήσει την ιεραρχία της Εκκλησίας πιο υπεύθυνη, με ανάμεικτα όμως αποτελέσματα.