ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Κατάρ προτείνει ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Κατάρ προτείνει ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
AP.

Ενόσω μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χαμάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στηρίζουν την πρωτοβουλία του Κατάρ για ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Η Μέση Ανατολή φλέγεται για ακόμη μία φορά. Πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ και τη Γάζα, μετά τη μαζική, συντονισμένη επίθεση από μαχητές της Χαμάς που «εξαπολύθηκε» τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου και τα σκληρά ισραηλινά αντίποινα που ακολούθησαν.

Τα ισραηλινά στρατεύματα δίνουν «μάχη» ώστε να εκδιώξουν Παλαιστίνιους μαχητές από το έδαφος της χώρας. Ο πόλεμος συνεχίζεται με οδομαχίες, ρουκέτες και αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τη χειρότερη επίθεση στο Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες.

Μέχρι το απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου, ο εκτιμώμενος αριθμός των νεκρών ήταν πάνω από 1.100 μέσα σε 36 ώρες, αν και παραμένει συγκεχυμένος από τις συνεχιζόμενες μάχες και την αβέβαιη τύχη πολλών Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε εμπόλεμες περιοχές.

Το Κατάρ, σε μία κίνηση διαμεσολαβητικού χαρακτήρα, κατέθεσε πρόταση για ταχεία συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

Μέλος της Χαμάς ανέφερε ότι η πρόταση του Κατάρ αφορά την απελευθέρωση γυναικών που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση, με αντάλλαγμα την ελευθερία Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και η Χαμάς έχει εκφράσει την κατ’ αρχήν συμφωνία της, υπό τον όρο να απελευθερωθούν όλες οι Παλαιστίνιες κρατούμενες γυναίκες που κρατούνται στο Ισραήλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σχετικές ειδήσεις