ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η αντιπολίτευση ψηφίζει νέο αρχηγό - Η μεγάλη μάχη Κιλιτστντάρογλου - Οζέλ

O Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου
O Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου
ΑΡ

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία αποφασίζει αύριο (4/11)  εάν θα διατηρήσει ή όχι στο τιμόνι τον ηττημένο προεδρικό υποψήφιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έξι μήνες μετά τη συντριπτική ήττα του από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πολλά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου που συγκεντρώνονται αύριο και μεθαύριο στην Άγκυρα για το ετήσιο συνέδριο αναλογίζονται ακόμη το μέγεθος της ήττας του Μαϊου, όταν ο εξακομματικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του, απέτυχε να τερματίσει τις δύο δεκαετίες του Ερντογάν στην εξουσία.

«Οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης είναι θυμωμένοι». . . είναι σε απόγνωση», δήλωσε ο Τσαν Σελτσούκι, γενικός διευθυντής της Istanbul Economics Research, η οποία παράγει οικονομική και πολιτική ανάλυση για επενδυτές. Παρόλο που ο Kιλιτσντάρογλου είχε υψηλές επιδόσεις στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν κέρδισε το δεύτερο γύρο, με φόντο τις γενναιόδωρες παροχές και από αυτό που πολλοί θεώρησαν ως έλλειψη ενθουσιασμού για τον 74χρονο ηγέτη του CHP.

Ορισμένα μέλη του CHP βλέπουν την τελευταία αποτυχία του ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Έχει χάσει τόσα πολλά». . . και η προηγούμενη ήττα ήταν τεράστια», είπε ο Σελίμ Κορού, αναλυτής στο think-tank Tepav με έδρα την Άγκυρα, αναφερόμενος στον Κιλιτσντάργλου.

Eρντογάν και Κιλιτσντάρογλου ανταλλάσσουν χειραψίαΑΡ

Ο ίδιος ο Κιλιτσντάργλου έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ενώ έχασε, οι επιδόσεις της αντιπολίτευσης βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018, σημαντικό επίτευγμα δεδομένης της πρόσβασης του Ερντογάν στα δημόσια ταμεία και της τεράστιας έκτασης των τοπικών μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται ή ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση.

Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Αύγουστο, ο Κιλιτσντάργλου αναγνώρισε ότι οι εκλογές είχαν «δημιουργήσει ένα βαθύ τραύμα» στα μέλη της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο Kιλιτσντάρογλου υπογράμμισε πώς παρέμεινε αισιόδοξος ενόψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών του επόμενου έτους, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για απόγνωση στο βιβλίο μας».

Περισσότεροι από 1.300 αντιπρόσωποι θα ψηφίσουν στο Συνέδριο του CHP το Σάββατο (4/11) για το ποιος θα πρέπει να οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες του Μαρτίου, στην οποία το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν θα επιδιώξει να ανακτήσει τον έλεγχο των μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας: την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Το CHP απέσπασε και τα δύο από το AKP το 2019 καθώς οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το κόμμα του Ερντογάν για τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας.

Κιλιτσντάρογλου Vs Oζέλ

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, πρώην φαρμακοποιός και βουλευτής του CHP, θα είναι ο κύριος αντίπαλος του Kιλιτσντάρογλου στην κούρσα για την προεδρία του κόμματος, λένε οι αναλυτές. Ο 49χρονος Οζέλ, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν σύμμαχος του Κιλιτσντάρογλου, έχει αγωνιστεί για αλλαγή τόσο στη στρατηγική κατεύθυνση του κόμματος όσο και στον τρόπο διαχείρισής του.

«Κερδίζει έλξη στην κούρσα ηγεσίας» λέει ο Μπερκ Εσέν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντσί της Κωνσταντινούπολης Πολλά μέλη του CHP, του κοσμικού κόμματος του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, διαμαρτύρονται ότι ο Κιλιτσντάρογλου΄και οι ανώτεροι αξιωματούχοι και σύμβουλοί του έχουν αποκτήσει υπερβολική εξουσία.

Υπάρχει ιδιαίτερη απογοήτευση για το πώς δημιουργήθηκε η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης το 2023, με ορισμένα μέλη του CHP να διαμαρτύρονται ότι έγιναν πάρα πολλές παραχωρήσεις σε μικρότερες ομάδες όπως το εθνικιστικό «Καλό κόμμα»

O OζέλΑΡ

«Η οργή που στρεφόταν στην κυβέρνηση μέχρι τις τελευταίες εκλογές ανακατευθύνθηκε κυρίως στα κόμματα της αντιπολίτευσης» και κυρίως στη διαχείριση του CHP για κακοδιαχείριση και ανικανότητα», λέει ο Μουράτ Σόμερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ozyegin της Κωνσταντινούπολης. «Οι άνθρωποι επίσης άρχισαν να αναρωτιούνται σε ποιο βαθμό η αντιπολίτευση υποφέρει από τα ίδια προβλήματα για τα οποία επικρίνονται η κυβέρνηση και ο Ερντογάν: έλλειψη δημοκρατίας και κράτους δικαίου», πρόσθεσε ο Σόμερ.

Οι αναλυτές είπαν ότι η υποστήριξη του Οζέλ προέρχεται από μέλη του CHP στην Κωνσταντινούπολη, μια δύναμη της αντιπολίτευσης που ήταν κεντρική στις εκκλήσεις για αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και στους θύλακες της μεγάλης περιοχής της Ανατολίας της Τουρκίας.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Eκρέμ Ιμάμογλου, μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες του CHP που έχει αφήσει να εννοηθεί οτι θέλει να είναι υποψήφιος για επανεκλογή το επόμενο έτος, είναι σημαντικός υποστηρικτής του κινήματος αλλαγής.

Αναλυτές ωστόσο σημειώνουν πως οι αλλαγές ηγεσίας στην τουρκική πολιτική σπάνια συμβαίνουν με «δημοκρατικά μέσα», επισημαίνοντας πώς ο ίδιος ο Kιλιτσντάρογλου ανέλαβε την εξουσία όταν ο προκάτοχός του αναγκάστηκε να παραιτηθεί για ένα ροζ σκάνδαλο. Η απόφαση για την ηγεσία του CHP θα έχει σημαντική επίπτωση στις εκλογές του επόμενου έτους. Μια νέα ηγεσία είναι πιο πιθανή από ποτέ. Φαίνεται ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα να εκλεγεί ο Οζέλ, λένε παρατηρητές της τουρκικής πολιτικής σκηνής.