ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός τουρκικής Βουλής προϊόντα δύο πασίγνωστων πολυεθνικών: «Στηρίζουν το Ισραήλ»

pariiamenturkey
Photo: AP

Κοινοβουλευτική πηγή δήλωσε ότι τα αναψυκτικά της μίας και ο στιγμιαίος καφές της άλλης εταιρείας είναι οι μόνες μάρκες που αφαιρέθηκαν από το μενού

Το τουρκικό κοινοβούλιο απομάκρυνε από τα εστιατόριά του προϊόντα δύο πασίγνωστων πολυεθνικών .

Οι επιχειρήσεις αυτές, η μία με αναψυκτικά η άλλη με ροφήματα και τρόφιμα, θεωρούνται ότι στηρίζουν το Ισραήλ εν μέσω της σύγκρουσης στη Γάζα.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του κοινοβουλίου που δεν κατονόμασε τις δύο εταιρίες, οι οποίες μέχρι στιγμής απέφυγαν να σχολιάσουν το γεγονός.

«Αποφασίστηκε τα προϊόντα εταιριών που στηρίζουν το Ισραήλ να μην πωλούνται σε εστιατόρια και καφετέριες στο συγκρότημα του κοινοβουλίου», σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου ενώ δεν κατονομάζονται οι εταιρίες.


Η πηγή δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από απαίτηση της κοινής γνώμης.

«Το γραφείο του προέδρου του κοινοβουλίου δεν έμεινε αδιάφορο προς την κατακραυγή της κοινής γνώμης και αποφάσισε να αφαιρέσει προϊόντα αυτών των εταιριών από το μενού στις καφετέριες και τα εστιατόρια του κοινοβουλίου», δήλωσε η πηγή.

Και οι δύο εταιρίες έχουν κατονομαστεί σε αναρτήσεις από Τούρκους ακτιβιστές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούν σε μποϊκοτάζ ισραηλινών προϊόντων και δυτικών εταιριών, καθώς θεωρούν ότι αυτές στηρίζουν το Ισραήλ.


Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μειώθηκε κατά 50%


Το εμπόριο μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας μειώθηκε κατά 50% από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Κουβέιτ.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, παρατηρήσαμε ότι το αμοιβαίο εμπόριο (μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ) μειώθηκε πάνω από 50% συγκριτικά με πέρυσι», δήλωσε ο Ομέρ Μπολάτ σε συνέντευξη Τύπου μέσω διερμηνέα.