ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: «Μεταπολεμικά, το Ισραήλ θα έχει στρατιωτική παρουσία στη Γάζα»

Λευκός Οίκος: «Μεταπολεμικά, το Ισραήλ θα έχει στρατιωτική παρουσία στη Γάζα»
AP.

Η Ουάσινγκτον έκανε λόγο για «παρουσία αρχικής ασφάλειας» του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το πέρας του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να πλησιάζει περισσότερο προς τη θέση του Ισραήλ ότι ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να διατηρήσει έναν βαθμό ελέγχου ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

«Νομίζω ότι όλοι μας μπορούμε να προβλέψουμε μία χρονική περίοδο μετά το τέλος της σύγκρουσης, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα και θα έχουν κάποιες αρχικές ευθύνες ασφαλείας», τόνισε ο Τζον Κίρμπι, μιλώντας στο CNN.

Για πρώτη φορά, Αμερικανός αξιωματούχος προχωρά σε τέτοια τοποθέτηση, δύο ημέρες αφότου ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε ότι η πατρίδα του θα πρέπει να διατηρήσει τον συνολικό έλεγχο ασφαλείας της Γάζας «επ’ αόριστον».

«Θα ήταν λάθος για το Ισραήλ να ανακαταλάβει τη Γάζα»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επικεντρωμένες στην εκπόνηση μίας μακροπρόθεσμης δομής διακυβέρνησης για τη Γάζα μετά την τρέχουσα σύγκρουση», όμως, τόνισε ότι «μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστες προοπτικές για ένα βιώσιμο σχέδιο».

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Χαμάς να έχει τον έλεγχο στη Γάζα μετά τη σύγκρουση, όπως δεν επιθυμούμε να δούμε μία εκ νέου κατάληψη από το Ισραήλ».

Σχετικές ειδήσεις