ΚΟΣΜΟΣ

Xεζμπολάχ: Υπαρκτός ο κίνδυνος περιφερειακού πολέμου, αν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει τη Γάζα

O σεΐχης Ναίμ Κασέμ, νούμερο δύο στη Χεζμπολάχ
O σεΐχης Ναίμ Κασέμ, νούμερο δύο στη Χεζμπολάχ

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, ειπε στο BBC ότι ο κίνδυνος μιας περιφερειακής σύγκρουσης είναι υπαρκτός καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, μίλησε στο BBC για τον κίνδυνο περιφερειακής σύγκρουσης, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται. Ο δεύτερος στην ιεραρχία της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανέζικης οργάνωσης, έχει πει ότι η δολοφονία αμάχων από το Ισραήλ στη Γάζα κινδυνεύει να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ δήλωσε στο BBC ότι «πολύ σοβαρές και πολύ επικίνδυνες εξελίξεις θα μπορούσαν να συμβούν στην περιοχή και κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις επιπτώσεις». Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ μιλούσε σε συνέντευξή του στη Βηρυτό, καθώς το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διευθύνεται από τη Χαμάς είπε ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

Η επίθεση του Ισραήλ έγινε σε αντίποινα για της επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσαν 1.400 ανθρώπους - 1.000 εκ των οποίων ήταν άμαχοι. «Ο κίνδυνος είναι πραγματικός», είπε, «επειδή το Ισραήλ αυξάνει την επιθετικότητά του εναντίον αμάχων και σκοτώνει περισσότερες γυναίκες και παιδιά. Είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί και να αυξηθεί, χωρίς να φέρει πραγματικό κίνδυνο στην περιοχή; Νομίζω ότι όχι»

Επέμεινε ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση θα συνδέεται με τις ενέργειες του Ισραήλ. «Κάθε πιθανότητα έχει ανταπόκριση», είπε. Η Χεζμπολάχ, «το Κόμμα του Θεού» έχει πολλές δυνατότητες πρόσθεσε. Η σιιτική ισλαμιστική ομάδα - που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Αραβικό Σύνδεσμο - είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο.

Μέχρι στιγμής η απάντησή της στον πόλεμο στη Γάζα περιελάμβανε ενίσχυση των προειδοποιήσεών της, αλλά προσεκτική εξέταση των ενεργειών της. Όταν μια ισραηλινή επίθεση σκότωσε μια γυναίκα και τρία παιδιά στο νότιο Λίβανο την Κυριακή, η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε πυραύλους Grad για πρώτη φορά στη σύγκρουση, σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό άμαχο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει απειλήσει ότι κάθε θάνατος αμάχου στον Λίβανο θα μεταφράζεται σε θάνατο πέρα από τα σύνορα. Αλλά δεν απείλησε το Ισραήλ με ολοκληρωτικό πόλεμο. Η οργάνωση που επιμένει ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» περιορίστηκε σε διασυνοριακές επιθέσεις, χτυπώντας κυρίως στρατιωτικούς στόχους. Περισσότεροι από 60 από τους μαχητές της έχουν σκοτωθεί, αλλά έχει πολλούς περισσότερους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές για να τους αντικαταστήσει. Ένας μαχητής που θάφτηκε στη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα ήταν το πέμπτο μέλος της οικογένειάς του που πέθανε για τη Χεζμπολάχ, γυρίζοντας γενιές πίσω.

Ο Σεΐχης Κασέμ ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «ξεκίνησε την επίθεση κατά της Γάζας με φρικτό τρόπο». Όταν το BBC επεσήμανε ότι ήταν η Χαμάς που επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, υπερασπίστηκε τις επιθέσεις ως αναπόφευκτη απάντηση στην ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών. Επανέλαβε τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις, όχι η Χαμάς, σκότωσαν πολλούς Ισραηλινούς αμάχους.

Απέκρουσε την ερώτηση. «Γιατί δεν κοιτάμε τι έχει κάνει το Ισραήλ μέσα στη Γάζα», είπε. «Σκοτώνουν αμάχους και γκρεμίζουν σπίτια». Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για την παλαιστινιακή αντίσταση» και αρνήθηκε ότι απέτυχαν. Τι είπε για τους 10.000 κατοίκους που έχουν σκοτωθεί από τότε; «Οι σφαγές που διέπραξε το Ισραήλ κινητοποιούν τους Παλαιστίνιους όλο και περισσότερο για να προσκολληθούν στη γη τους», απάντησε.

Παραδέχτηκε ότι το Ιράν «υποστηρίζει και χρηματοδοτεί» τη Χεζμπολάχ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν έδωσε τις εντολές για επίθεση. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η Τεχεράνη είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις και τελικά θα κρίνει εάν θα εμπλακεί ή όχι σε ολοκληρωτικό πόλεμο.