ΚΟΣΜΟΣ

«Πόρτα» Σόλτς σε Ερντογάν για αγορά Eurofighter – Καίγεται η Τουρκία να απαντήσει στα Rafale

«Πόρτα» Σόλτς σε Ερντογάν για αγορά Eurofighter – Καίγεται η Τουρκία να απαντήσει στα Rafale
AP

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg o Ερντογάν πιθανότατα θα ζητήσει από τον Σολτς να άρει το μπλόκο στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών. 

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι απίθανο να συμφωνήσει με το αίτημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, καθώς έχει αυξηθεί η ένταση μεταξύ των χωρών για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης του Ισραήλ από την Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg o Ερντογάν πιθανότατα θα ζητήσει από τον Σολτς στην αυριανή συνάντηση στο Βερολίνο να άρει το μπλόκο στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών που χρειάζεται για να ανανεώσει μια γερασμένη αεροπορία, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Η Γερμανία παράγει το Eurofighter σε κοινοπραξία με άλλες τρεις χώρες.

Ο καγκελάριος δεν αναμένεται να συναινέσει, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι επικαλούμενοι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, που αφορούν την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας από τη Ρωσία, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και την καθυστέρηση στην επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η ανακήρυξη του Ισραήλ από τον Ερντογάν ως «τρομοκρατικό κράτος», σε αντιδιαστολή με τη στάση του απέναντι στη Χαμάς, τους ηγέτες της οποίας χαρακτήρισε εκλεγμένους υπερασπιστές της Λωρίδας της Γάζας, αυξάνει τη δυσφορία των ευρωπαίων για τις κινήσεις της Αγκυρας. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. «Πρόκειται για μια επίσκεψη ενός δύσκολου εταίρου με τον οποίο συζητάμε μια σειρά ζητημάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit. Πρόσθεσε ότι ο Σολτς θα καταστήσει σαφή τη σταθερή θέση της Γερμανίας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί μετά τη τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Ανταγωνισμός εξοπλισμών με την Ελλάδα

Ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon με δυνατότητα διπλασιασμού αυτού του συνόλου, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατανομαστούν, σχετικά με τη συνάντηση εκ των προτέρων. Η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία για να απαντήσει στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την αντίπαλη Ελλάδα, ανέφεραν.

Η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει τον στόλο των αεροπλάνων F-4 και ο εκσυγχρονισμός της αεροπορίας της χώρας του έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ερντογάν από τότε που οι ΗΠΑ εκδίωξαν τη χώρα το 2019 από το πρόγραμμα αγοράς και βοήθειας στην κατασκευή των πιο προηγμένων F-35 της Lockheed Martin. Η Τουρκία είχε προηγουμένως συμφωνήσει να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 και οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το stealth jet.

Από τότε η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι η επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης της στο ΝΑΤΟ αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία πώλησης πολεμικών αεροσκαφών.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ξεκίνησε τη συζήτηση για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη, αν και είπε ότι θέλει να δει έναν γραπτό οδικό χάρτη κατά της τρομοκρατίας από τη Σουηδία πριν εγκρίνει την ένταξη.