ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς τρόφιμα στη Γάζα - Ο «πόλεμος πείνας» του Ισραήλ - Επτά ώρες στην ουρά για ένα καρβέλι ψωμί

Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα
Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα
ΑΡ

Το κλείσιμο των διελεύσεων προς τη Λωρίδα της Γάζας, ο εκτοπισμός χιλιάδων ανθρώπων και οι βομβαρδισμοί σε αρτοποιεία έχουν επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα

Η Σαμάρ αναρωτιέται πώς θα ταΐσει τους 15 ανθρώπους που ζουν μαζί της. Μητέρα τεσσάρων παιδιών φιλοξενεί τους φίλους του συζύγου της και τις οικογένειές τους, που εκτοπίστηκαν από την πόλη της Γάζας, στο σπίτι της στο Χαν Γιουνίς, και αγωνίζεται να βρει βασικά είδη όπως ψωμί. «Πήγα σε ένα από τα εμπορικά κέντρα για να αγοράσω κάποια πράγματα, αλλά δεν βρήκα τίποτα», λέει η 28χρονη.

Τα ράφια είναι άδεια, χωρίς ζάχαρη, όσπρια, τυρί ή οποιοδήποτε άλλο είδος γαλακτοκομικών προϊόντων. «Υπάρχει μόνο μαγειρικό λάδι», λέει, επισημαίνοντας ότι οι τιμες των τροφίμων έχουν τριπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου. «Μας στερούν πολλά βασικά τρόφιμα, λες και όλα ήταν ρυθμισμένα ώστε εκτός από το να μην έχουμε ρεύμα ή νερό, να πεινάμε».

Λόγω της έλλειψης ψωμιού, η οικογένεια και οι φίλοι βασίζονται στα ζυμαρικά και το ρύζι, αλλά οι προμήθειες τελειώνουν γρήγορα. «Ανησυχώ για το πώς θα ταΐζουμε ο ένας τον άλλον μετά από δύο ή τρεις ημέρες και τι θα ζήσουμε σε αυτές τις δύσκολες μέρες που μας πνίγουν όλο και περισσότερο», λέει.

«Τα αγροκτήματα έχουν καταστραφεί»

Ο Μαχμούντ Σαράμπ, επίσης κάτοικος του Χαν Γιουνίς, λέει ότι, αν και είναι απογοητευμένος από τις αυξανόμενες τιμές, δεν κατηγορεί τους παντοπώλες για τον πληθωρισμό ιδιαίτερα στα λαχανικά. «Τα αγροκτήματα τους έχουν καταστραφεί από τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς», λέει ο 35χρονος. «Δεν μπορούν να φτάσουν στα εδάφη τους».

Ο Σαράμπ βγαίνει κάθε μέρα για να ψάξει τα καταστήματα και τις αγορές για φαγητό, ελπίζοντας τουλάχιστον να βρει κονσέρβες και δημητριακά. «Δεν μπορώ να βρω τίποτα», λέει. «Έπρεπε να ρωτήσω τους ανθρώπους αν έχουν επιπλέον φασόλια ή κρέας σε κονσέρβα, ώστε να μπορώ να τα αγοράσω για την οικογένειά μου.

«Αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι ένας πόλεμος πείνας για τους πολίτες, και αυτή η πολιτική επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών», είπε, προσθέτοντας ότι ο σκόπιμος βομβαρδισμός αρτοποιείων άφησε τους ανθρώπους να περιμένουν σε ουρές για έξι ή επτά ώρες μόνο για να αποκτήσουν ένα καρβέλι ψωμί.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κανένα αρτοποιείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας δεν λειτουργεί από τις 7 Νοεμβρίου λόγω έλλειψης καυσίμων, νερού και αλεύρου σίτου και λόγω δομικών ζημιών. Συνολικά 11 αρτοποιεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ άλλα δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης αλευριού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος.

«Υπάρχουν ανησυχητικές εξελίξεις λόγω έλλειψης τροφής, συμπεριλαμβανομένης της παράλειψης ή της μείωσης γευμάτων και της χρήσης ανασφαλών και ανθυγιεινών μεθόδων για να ανάψουν φωτιά », ανέφερε την Τετάρτη έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA). «Οι άνθρωποι φέρεται να καταφεύγουν σε αντισυμβατική διατροφή, όπως η κατανάλωση συνδυασμών ωμού κρεμμυδιού και άψητης μελιτζάνας».

Από τότε που το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, οι νηοπομπές βοήθειας μετά βίας έχουν περάσει, που σημαίνει ότι μπορούν να προσφέρουν μόνο μια «σταγόνα στον ωκεανό» από αυτό που χρειάζονται τα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή, λένε οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Ενενήντα ένα φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια εισήλθαν από την Αίγυπτο στις 14 Νοεμβρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό φορτηγών που εισήλθαν στη Γάζα από τις 21 Οκτωβρίου σε μόλις 1.187.

90% των παιδιών υποσιτίζεται

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, κατά μέσο όρο 500 φορτηγά έμπαιναν στη Λωρίδα της Γάζας κάθε μέρα. Περιορισμένες προμήθειες τροφίμων διανέμονται κυρίως σε εκτοπισμένους και οικογένειες υποδοχής στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Μόνο αλεύρι παρέχεται σε αρτοποιεία στη νότια Γάζα, ενώ οποιαδήποτε μεταφορά τροφίμων στην πόλη της Γάζας και βόρεια της Γάζας δεν επιτρέπεται από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης του Ευρωμεσογειακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισραήλ έχει κλιμακώσει απότομα έναν «πόλεμο πείνας» εναντίον αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας ως εργαλείο υποταγής στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου του.

Πριν από τον πόλεμο του Ισραήλ, το 70 % των παιδιών της Γάζας υπέφεραν ήδη από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως υποσιτισμό, αναιμία και εξασθενημένη ανοσία. Αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί σε περισσότερο από 90% ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέφερε το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η έκθεση τόνισε ότι το Ισραήλ έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις σε ηλεκτρικές γεννήτριες και μονάδες ηλιακής ενέργειας από τις οποίες εξαρτώνται οι εμπορικές εγκαταστάσεις, τα εστιατόρια και τα πολιτικά ιδρύματα για να διατηρήσουν το ελάχιστο δυνατό επίπεδο λειτουργίας.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ περιελάμβαναν την καταστροφή της γεωργικής περιοχής ανατολικά της Γάζας, σιλό αλευριού και βάρκες ψαράδων, καθώς και κέντρα ανεφοδιασμού για ανθρωπιστικές οργανώσεις, ειδικά την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), η οποία παρέχει η πλειοψηφία της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν και στεγάζονται σε σχολεία και νοσοκομεία υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ εξαρτώνται από τη βοήθεια της UNRWA. «Βασιζόμαστε στη βοήθεια για να ταΐσουμε τα παιδιά μας», λέει η Mαισάρα Σαάντ, η οποία εκτοπίστηκε με τα εννέα παιδιά της από τη βόρεια πόλη Μπέιτ Χανούν.

«Δεν υπάρχει τίποτα στα καταστήματα και τα ράφια είναι άδεια. Εκτοπιστήκαμε από τα σπίτια μας για να προστατέψουμε τα παιδιά μας, αλλά δεν θέλουμε ούτε να πεθάνουν από την πείνα. «Είναι σαν να μας λένε οι Ισραηλινοί ότι αν δεν πεθάνουμε από τους βομβαρδισμούς, θα μας κάνουν να πεθάνουμε από δίψα, πείνα ή κρύο. Αυτός είναι ένας πολύ σκληρός πόλεμος που δεν έχει ανθρωπιά» κατέληξε.