ΚΟΣΜΟΣ

Ο δύσκολος χειμώνας του Μπάκιγχαμ: Οι περιπέτειες υγείας και η «αναισθησία» του Χάρι και της Μέγκαν

Ανησυχία στο Μπάκιγχαμ για τα προβλήματα υγείας Κέιτ, Καρόλου
Ανησυχία στο Μπάκιγχαμ για τα προβλήματα υγείας Κέιτ, Καρόλου
ΑΡ

Την ώρα που η Κέιτ Μίντλετον αναρρώνει στο νοσοκομείο και ο βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζεται επίσης να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ποζάρουν χαμογελαστοί με «εχθρούς της μοναρχίας», έγραψε η Daily Mail

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ χαρακτηρίστηκαν «αναίσθητοι» σήμερα αφού πόζαραν με τον Πρωθυπουργό της Τζαμάικα που έχει ταχθεί πολλές φορές κατά της μοναρχίας, ακριβώς τη στιγμή που ο βασιλιάς Κάρολος προετοιμάζεται για χειρουργική επέμβαση στον προστάτη και η Κέιτ αναρρώνει στο νοσοκομείο μετά από μια ανησυχητική» επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ πέταξαν από το σπίτι τους, αξίας 11 εκατομμυρίων λιρών, στην Καλιφόρνια στο Κίνγκστον για τη λαμπερή πρεμιέρα της νέας ταινίας του Μπομπ Μάρλεϊμε τίτλο «One Love» χθες το βράδυ (23/1) Η επίσκεψή τους έχει προκαλέσει ανησυχία δεδομένου ότι η Τζαμάικα συνεχίζει να προχωρά στα σχέδια για την επίσημη διακοπή των σχέσεων με τη βρετανική μοναρχία με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αργότερα φέτος.

Την ίδια στιγμή σχεδόν 5.000 μίλια μακριά στο Λονδίνο, η κουνιάδα του Χάρι, Κέιτ Μίντλετον, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά, ενώ ο πατέρας του Κάρολος Γ' ετοιμαζόταν για επέμβαση στον προστάτη, σε μία διπλή εξέλιξη που ανησύχησε ιδιαίτερα τη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, ο «συνεργάτης» των Σάσεξ Όμιντ Σκόμπι επεσήμανε ότι τα χαμόγελα του Χάρι και της Μέγκαν με τον πρωθυπουργό της Τζαμάικα ήταν «μια διαφορετική ατμόσφαιρα από την τελευταία φορά που είδαμε τον Πρωθυπουργό Άντριου Χόλνες με μέλη της βασιλικής οικογένειας» - αναφερόμενος στη στιγμή που είπε στον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ τον Μάρτιο του 2022, ότι σκοπεύει να απαλλαγεί από τη μοναρχία.

Οι Σάσεξ πόζαραν επίσης με τη Mαρλέν Μαλαχού Φόρτε, υπουργό νομικών και συνταγματικών υποθέσεων της Τζαμάικα, η οποία είπε πέρυσι ότι η Τζαμάικα θα μπορούσε σύντομα να «κόψει τους δεσμούς» με τη μοναρχία, επειδή ήταν καιρός το μέλλον του έθνους να βρεθεί «στα χέρια της Τζαμάικας».

Υπό κανονικές συνθήκες λένε αναλυτές, δεν θα ήταν κακό να πάνε σε μια πρεμιέρα ταινίας. Αλλά σε μια εποχή που ο πατέρας του υποβάλλεται σε επέμβαση και η Τζαμάικα βάζει μπρος το σχέδιο για την εγκατάλειψη της μοναρχίας, αυτό είναι μάλλον «δείγμα αναισθησίας»

Επισημως βέβαια η βασιλική οικογένεια πάντα υποστήριζε ότι εξαρτάται από τις μεμονωμένες χώρες να αποφασίσουν αν θα γίνουν δημοκρατίες. Αλλά πάντα θεωρούσε λυπηρό που τα Μπαρμπάντος έκοψαν δεσμούς από τη βασίλισσα κοντά στο τέλος της ζωής της χωρίς δημοψήφισμα. Η Τζαμάικα θα διοργανώσει δημοψήφισμα, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι τελικά θα τραβήξουν το δικό της δρόμο.

Και ο Χάρι έστειλε ένα μήνυμα ότι υποστηρίζει αυτή τη χώρα όταν δεν έχει καν βρει τον χρόνο να κάνει μια δημόσια εκδήλωση υποστήριξης στον Βασιλιά και την Πριγκίπισσα της Ουαλίας. Μπορεί να το έκαναν ιδιωτικά, αλλά σίγουρα δεν φαίνεται να επιθυμούν συμφιλίωση.

Ο βασιλικός σχολιαστής Ρίτσαρντ Φιτζγουίλιαμς πρόσθεσε: «Η εμφάνιση του Χάρι και της Μέγκαν στο Kινγκστον για την πρεμιέρα της ταινίας Bob Marley: One Love ήταν έκπληξη. Γνωρίζουν καλά ότι η περιοδεία στην Καραϊβική που πραγματοποίησαν ο Ουίλιαμ και η Κέιτ, η οποία περιελάμβανε την Τζαμάικα τον Μάρτιο του 2022, θεωρήθηκε εξαιρετικά προβληματική.

Στο ντοκιμαντέρ τους για το Netflix, ο Χάρι και η Μέγκαν συμπεριέλαβαν ομιλητές που επέκριναν την Κοινοπολιτεία, κάτι που ήταν επαίσχυντο. Σαφώς επέλεξαν αυτή τη δύσκολη στιγμή για να υπενθυμίσουν στη βασιλική οικογένεια τι έχασαν. Φαίνεται ότι είναι μια τακτική και το Παλάτι θα λάβει υπόψη ότι για άλλη μια φορά, δεν είναι σοφό να εμπιστευόμαστε τους Σάσεξ.

Η Τζαμάικα, που είναι πρώην αποικία της Βρετανίας, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διακοπής των δεσμών με τη βρετανική μοναρχία, ακολουθώντας τα βήματα των Μπαρμπάντος. Περιήλθε για πρώτη φορά στα χέρια της Αγγλίας το 1655. Κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1962, αλλά διατήρησε τον Βρετανό μονάρχη ως αρχηγό του κράτους και παρέμεινε στην Κοινοπολιτεία.

Τα κύματα μετανάστευσης στη Βρετανία κράτησαν ζωντανούς τους δεσμούς, όπως και η στοργή για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β, η οποία βρισκόταν στο θρόνο την εποχή της ανεξαρτησίας. Αλλά ακόμη και πριν από το θάνατό της, τον Σεπτέμβριο του 2022, η θέληση για την αποτίναξη της μοναρχίας, κυριάρχησε όλο και περισσότερο στην περιοχή της Καραϊβικής.

Όταν ανέλαβε το στέμμα με τον θάνατο της μητέρας του, ο Κάρολος έγινε αρχηγός κράτους όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και 14 άλλων βασιλείων, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Αυστραλίας και της Τζαμάικα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γουίλιαμ και της Κέιτ το 2022, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ, απαιτώντας από το ζευγάρι να ζητήσει συγγνώμη για τη δουλεία – και σε ένα επίσημο δείπνο, ο Γουίλιαμ εξέφρασε «βαθιά θλίψη». Αλλά δεν ζήτησε επίσημη συγγνώμη, όπως και ο πατέρας του, Κάρολος ο οποίος μίλησε για την «προσωπική του θλίψη για τα βάσανα τόσων πολλών» σε μια ομιλία προς τους ηγέτες της Κοινοπολιτείας αργότερα εκείνο το έτος.

Περίπου 600.000 Αφρικανοί μεταφέρθηκαν στην Τζαμάικα ως σκλάβοι μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα για να εργαστούν σε φυτείες ζάχαρης, βαμβακιού και μπανάνας. Η βρετανική κυβέρνηση συμμετείχε στο δουλεμπόριο του Ατλαντικού και αποζημίωσε τους ιδιοκτήτες φυτειών για την απώλεια εργατικού δυναμικού που συνέβη όταν η δουλεία τέθηκε εκτός νόμου το 1834.

Λίγο πριν την επέμβαση του Καρόλου στον προστάτη,η Καμίλα ζήτησε από τον «εργασιομανή» Κάρολο να «επιβραδύνει», μετά από έναν χρόνο γεμάτο υποχρεώσεις, με τον απολογισμό να δείχνει ότι έκανε 516 επισκέψεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η βασίλισσα καθησύχασε το κοινό για την υγεία του, λέγοντας σε ένα ταξίδι στο Σουίντον τη Δευτέρα ότι ο Βασιλιάς ήταν «καλά».

Ο ίδιος θέλησε να μοιραστεί λεπτομέρειες της διάγνωσής του για να ενθαρρύνει άλλους άνδρες που μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα να ελέγχονται σύμφωνα με τις συμβουλές δημόσιας υγείας. Διαγνώστηκε την περασμένη Τετάρτη αφού παρουσίασε συμπτώματα και πήγε για έλεγχο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Είναι γνωστός ως εργασιομανής, που παραλείπει το μεσημεριανό γεύμα και συχνά μένει στο γραφείο του ασχολούμενος με την αλληλογραφία και τις επίσημες εφημερίδες του αργά το βράδυ και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά γενικά έχει καλή υγεία και διατηρεί τη φόρμα του περπατώντας και κανοντας κηπουρική. Ο 75χρονος μονάρχης ανέβηκε στο θρόνο πριν από μόλις 16 μήνες αφού πέρασε 70 χρόνια ως διάδοχος του θρόνου. Στέφθηκε τον περασμένο Μάιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ